fbpx

Helder schrijven: zo gebruik je het MAND-principe

Helder schrijven doe je met het MAND-principe.

Helder schrijven levert lekker leesbare teksten op. Met korte en krachtige zinnen. Hoe je dit voor elkaar krijgt? Met het MAND-principe natuurlijk! Want het kan áltijd korter.

Huh, helder schrijven volgens wélk principe? Voordat je je hersens laat kraken over de letters in het woord MAND, of veel te lang gaat lopen Googlen naar de betekenis: bekijk het legendarische filmpje hieronder (als je je cookies niet hebt ingesteld, kun je het filmpje niet zien. Klik dan hier).

Schitterend, toch? Een beetje zielig voor deze meneer, maar toch. Het filmpje is goud waard. Alleen al omdat Wij Tekstschrijvers er een hoop van kunnen leren. Let maar op.

Wat is het MAND-principe?

Het MAND-principe is niets meer dan de gedachte: het kan altijd korter. Zodat je écht tot de kern komt. Het principe is net zoiets als de tekstschrijversmotto’s Schrijven is schrappen en Kill your darlings. Zoals Maxim Hartman en de MAND-meneer ontdekten, kan een zin áltijd korter. Tekst bestaat namelijk uit een hoop bijwoorden. Die maken de tekst wollig. En dat is precies niet de bedoeling, als je in begrijpelijke taal of op taalniveau B1 schrijft. (Ik heb trouwens zelf bedacht dat het MAND-principe een ding is. Kan ik hier rijk mee worden?)

En… waarom zou je dit doen?

Kort en krachtig schrijven is handig – wat zeg ik, nodig – als je schrijft voor een breed publiek. Dus ben jij communicatieprofessional, ambtenaar, tekstschrijver of iemand anders die schrijft voor een publiek met allerlei (soorten) mensen erin? Dan zou ik het MAND-principe zeker gebruiken. Korte en krachtige teksten zijn namelijk lekker eenvoudig. Dat maakt ze begrijpelijk voor een breed publiek.

Hoe gebruik je het MAND-principe bij helder schrijven?

Nu de praktische kant. Hoe zorg je ervoor dat je zinnen tot de kern komen? Kijk bijvoorbeeld of je dit weg kunt laten:

  • Bijwoorden van graad, zoals heel, hartstikke, extreem
  • Passieve woorden: kunnen, zullen, worden
  • Tangconstructies: van die zinnen met veel komma’s, waar je van op adem moet komen
  • Wollige voorzetsel(combinaties): zoals omtrent, door middel van, ten aanzien van.
… en dit zijn nog maar een paar van de manieren om je tekst in te korten.

Verlies je zo niet de ziel van je tekst?

Als je doorslaat wel. Kort en krachtig schrijven heeft z’n valkuilen. Gebruik het MAND-principe daarom áltijd met mate. Helemaal teruggaan naar de ‘MAND’ van de tekst is vaak niet nodig. Veel woorden zorgen namelijk voor een soort sfeer. Haal je ze weg, dan krijg je een saaie tekst. Dan is het net of een robot ‘m voorleest. En er valt veel nuance weg.   

Volg de mini-cursus over het MAND-principe

Wil jij écht aan de slag met kort en krachtig schrijven? Volg dan de mini-cursus over het MAND-principe. Kom tot de kern van je verhaal en schrijf heldere teksten voor jouw publiek. Nooit meer wollige teksten!

Klaar met ploeteren op
wollige teksten?

Download de gratis checklist:

Checklist begrijpelijk schrijven