Helder schrijven: zo gebruik je het MAND-principe

Helder schrijven: zo gebruik je het MAND-principe

Helder schrijven doe je met het MAND-principe.

Helder schrijven levert lekker leesbare teksten op. Met korte en krachtige zinnen. Hoe je dit voor elkaar krijgt? Met het MAND-principe natuurlijk! Want het kan áltijd korter.

Huh, helder schrijven volgens wélk principe? Voordat je je hersens laat kraken over de letters in het woord MAND, of veel te lang gaat lopen Googlen naar de betekenis: bekijk het legendarische filmpje hieronder. Of kijk hier.

Schitterend, toch? Een beetje zielig voor deze meneer, maar toch. Het filmpje is goud waard. Alleen al omdat Wij Tekstschrijvers er een hoop van kunnen leren. Let maar op.

Wat is het MAND-principe?

Het MAND-principe is niets meer dan de gedachte: het kan altijd korter. Zodat je écht tot de kern komt. Het principe is net zoiets als de tekstschrijversmotto’s Schrijven is schrappen en Kill your darlings. Zoals Maxim Hartman en de MAND-meneer ontdekten, kan een zin áltijd korter. Tekst bestaat namelijk uit een hoop bijwoorden. Die maken de tekst wollig. En dat is precies niet de bedoeling, als je in begrijpelijke taal of op taalniveau B1 schrijft. (Ik heb trouwens zelf bedacht dat het MAND-principe een ding is. Kan ik hier rijk mee worden?)

Hoe gebruik je het MAND-principe bij helder schrijven?

Nu de praktische kant. Hoe zorg je ervoor dat je zinnen tot de kern komen? Kijk bijvoorbeeld of je dit weg kunt laten:

  • Bijwoorden, zoals heel, hartstikke, binnenkort, misschien.
  • Passieve woorden: kunnen, zullen, worden.
  • Tangconstructies: van die zinnen met veel komma’s, waar je van op adem moet komen.
  • Wollige voorzetsel(combinaties): zoals omtrent, door middel van, ten aanzien van.
  • Dubbele ontkenning, zoals Het is niet onmogelijk.

Verlies je zo niet de ziel van je tekst?

Als je doorslaat wel. Kort en krachtig schrijven heeft z’n valkuilen. Gebruik het MAND-principe daarom áltijd met mate. Helemaal teruggaan naar de ‘MAND’ van de tekst is vaak niet nodig. Veel woorden zorgen namelijk voor een soort sfeer. Haal je ze weg, dan krijg je een saaie tekst. Dan is het net of een robot ‘m voorleest. En er valt veel nuance weg. 

Help, helder schrijven is moeilijk!

Misschien denk je: wat is het nou? Moet ik m’n zinnen kort of lang maken? Wel of geen MAND? Dat is aan jou: als tekstschrijver vind je hier vast een middenweg in. Vind je het nou echt lastig om heldere, begrijpelijke teksten te schrijven? Dan help ik je uit de brand.

Meer helder schrijven? Download de gratis checklist

Heb je de smaak te pakken en wil je aan de slag met heldere teksten? Download dan de gratis checklist die je richtlijnen geeft voor begrijpelijk schrijven. Aan de slag!

2 reacties

  1. […] steeds lastig? Gebruik dan het MAND-principe. Ja, dat is van dat filmpje waarin een man in steeds kortere bewoording een mand moet omschrijven […]

  2. […] steeds lastig? Gebruik dan het MAND-principe. Ja, dat is van dat filmpje waarin een man in steeds kortere bewoording een mand moet omschrijven […]

Reacties zijn gesloten.