fbpx

Tekst op taalniveau B1: dit zijn de 3 valkuilen

Tekst op taalniveau B1: dit zijn de 3 valkuilen

Hoe simpeler een tekst, hoe begrijpelijker en dus beter. Toch? Nou, niet helemaal. Als je een B1-tekst schrijft, zijn er wat valkuilen waar je met een rotvaart in kan kukelen. Dit zijn de 3 valkuilen van een tekst op taalniveau B1.

1. Je tekst verliest het belangrijkste deel

In Nederland hebben we zes verschillende taalniveaus. Taalniveau B1, het niveau dat de meeste Nederlanders begrijpen, staat vooral voor makkelijk taalgebruik en korte, duidelijke zinnen. Maar kijk uit dat je niet de belangrijkste woorden of uitleg weglaat. Ook moeilijke informatie moet vermeld worden als dit is wat je lezers moéten weten. Het is alleen de kunst om een vertaalslag te maken wanneer je een tekst op taalniveau B1 schrijft. Zoek makkelijkere synoniemen. Of leg het moeilijke, maar onmisbare woord uit. 

Bang dat je tekst saai wordt als je ‘m eenvoudig maakt? Check dan deze tips voor begrijpelijk schrijven zónder dat je tekst saai wordt. 

2. Synoniemen kloppen niet

Heb je in plaats van een uitleg gekozen voor een synoniem? Let goed op dat de synoniemen ook echt hetzelfde betekenen. Dat is de uitdaging bij het schrijven van een tekst op taalniveau B1: dat je als schrijver precies hetzelfde verhaal weet over te brengen, of je nou op B1, B2 of C1 schrijft. Alleen dan steeds iets anders. 

Tip

Naast synoniemen.net is ook ishetb1.nl een handige site met suggesties voor B1-woorden. Ook zoekeenvoudigewoorden.nl heeft een enorme database met begrijpelijke woorden.

3. De lezer voelt zich niet serieus genomen

Als ik tegen jou ga praten alsof je zes bent, zeg jij waarschijnlijk: ‘joe, doe even normaal! Ik ben geen kind meer.’ Dat denkt je lezer ook bij een té simpele tekst. Schrijf eenvoudig, maar wél alsof je tegen een volwassene praat. Neem de lezer serieus. Bepaal wie je doorsnee klant is (dit wordt ook wel een persona genoemd) en hou hem of haar in gedachten tijdens het schrijven. 

Welk taalniveau voor jouw teksten?

Hoewel de meeste Nederlanders taalniveau B1 begrijpen, is dat natuurlijk niet het enige taalniveau waarop je kunt schrijven. Daarom leg ik je meer uit over de verschillende taalniveaus, A1 t/m C2, en wat ze betekenen. Zo bepaal je welk niveau het beste bij jouw teksten past. 

Meer weten over begrijpelijk schrijven?

Wil jij meer weten over het schrijven van eenvoudige, lekker leesbare teksten? Download dan de gratis checklist die je richtlijnen geeft voor het schrijven van een begrijpelijke tekst. Aan de slag!

Klaar met ploeteren op
wollige teksten?

Download de gratis checklist:

Checklist begrijpelijk schrijven