1-op-1-coachingsprogramma
Vet Begrijpelijk Schrijven

Ik zorg ervoor dat jij binnen 3 maanden verbinding krijgt met je publiek via begrijpelijke én klantvriendelijke teksten. Speciaal voor communicatieprofessionals, ambtenaren en anderen die schrijven voor een breed publiek.

coaching Vet Simpel

Ontdek hoe je via begrijpelijke taal verbinding maakt met je publiek.

Regelmatig worstel je je door het schrijven heen. Je wíl je tekst wel begrijpelijk en vlot maken, maar het lukt je niet. Lekker dan – als jij al niet overtuigd bent van jouw teksten, hoe kan je publiek dat dan zijn? 

Je weet dat jouw teksten eenvoudiger en vlotter kunnen.

Jij kunt een aardig woordje schrijven, daar ligt het niet aan. Je kent de spellingsregels, je weet hoe je een correcte tekst schrijft. Je kent zelfs wel wat trucjes voor begrijpelijk schrijven. 

Toch val je steeds terug op formele en langdradige teksten.

Sommige dingen kún je gewoon niet op een begrijpelijke manier uitleggen, denk je vaak. Er bestaan geen eenvoudige woorden en korte zinnen die jouw verhaal op papier kunnen zetten. 

Dus hou je het maar bij die stijve woorden en zinnen. En wijk je niet af van de vaktaal die je gewend bent. Lekker veilig. Maar of de boodschap overkomt bij je publiek? Je hebt geen idee. Of je het doel van je teksten bereikt? Mwah. 

In 3 maanden leer je schrijven in gewonemensentaal.

Je wil begrijpelijke teksten schrijven die passen bij jouw brede publiek. Die eenvoudig zijn, en toch professioneel. Teksten die jouw publiek echt bereiken.

 Na deze 3 maanden schrijf je teksten in gewonemensentaal, zonder wollige constructies, passieve zinnen, vaktaal en formeel gedoe. Je schrijft doelgroepgericht en bereikt het doel van je teksten. Precies: een aankoop, een aanmelding, een betrokken inwoner… Dat waar je het uiteindelijk allemaal voor doet!

Dit zeggen deelnemers:

"Feedback op je eigen tekst krijgen is het meest leerzaam"

“Een onderdeel van mijn huidige werk is teksten aanleveren voor verschillende doeleinden. Ik ben hier niet bedreven in. Hoe maak ik een goed lopende tekst die pakkend, kort en bondig en helder is?

Ik vraag altijd wel feedback van collega’s en ik heb een training gevolgd. Maar het voordeel van Silkes coaching is dat mijn tekst wordt uitgediept. In een groepsles leer je vaak van een tekst van iemand anders. Iedereen schrijft anders. Maar feedback krijgen op je eigen tekst is het meest prettig en leerzaam.

Ik kreeg veel praktische tips en Silke was vriendelijk en positief. Mijn manier van schrijven is “oubollig” (mijn woorden, niet die van Silke). De tekst is aantrekkelijker als ik actief schrijf. Ook leerde ik om me af te vragen: wat is de kennis van de lezer over het onderwerp? Een korte uitleg daarover maakt het lezen makkelijker.

De uitleg van Silke is helder. Ik begrijp wat anders kan en waarom dit mooier is. Om het toe te passen heb ik gemerkt dat dit heel veel oefening vraagt. Daarom ben ik blij met deze intensieve samenwerking.”
Renate Finkers
Relatiebeheerder bij woningcorporatie Domijn

“In de 3 maanden met Silke ben ik mij bewuster geworden van mijn taalgebruik”

"Ik heb Silke gevraagd mij te begeleiden, vooral bij het verbeteren van mijn persberichten. Ik zit in een politieke omgeving. Dat maakt het vaak moeilijk in B1 uit te leggen wat een besluit betekent voor inwoners.

Ik had al eens een training gedaan. Maar van 1 training van 4 uurtjes had ik niet het idee dat het mijn probleem wegnam. Tijdens het 1-op-1-programma heb je veel vaker een discussie over hoe je iets moet schrijven. Ik dacht heel vaak bij de opmerkingen van Silke “Ja duh, waarom kom ik daar zelf niet op?”. Daar heb ik veel aan gehad. 

Het herhalen en de discussie aangaan vond ik erg prettig. Het zet je op scherp en laat je ook zien hoe een ‘leek’ kijkt naar de communicatie vanuit de politiek.
Ik was mij er voor dit traject van bewust dat ik helder moest schrijven. Maar mijn valkuil was dat ik vaak dacht dat mensen het wel zouden snappen. Dat is lang niet altijd zo.

Ik ben mij in deze 3 maanden bewuster geworden van mijn taalgebruik. Heel blij met mijn vooruitgang!"
Suzanne Bakker
Raadscommunicatieadviseur bij gemeente Hollands Kroon

"Door Silkes hulp heb ik het lef gekregen om te schrijven zoals ik spreek"


"Ik wilde graag makkelijker teksten op papier krijgen. Mondeling kon ik altijd alles prima uitleggen, maar zodra het op papier moet komen dacht ik te veel na en werd het minder duidelijk en vooral lang. Ik had weleens feedback gevraagd aan collega's, maar ik miste de begeleiding. Ook miste ik iemand die met je meedenkt over het resultaat.
Door Silkes hulp heb ik naast handige tips ook het lef gekregen om te schrijven zoals ik spreek. Hierdoor ben ik veel sneller klaar met schrijven en zijn mijn teksten veel prettiger om te lezen. 

Door deze nieuwe inzichten sluiten mijn teksten beter aan bij mijn publiek. Ik ben alle teksten van onze Website aan het herschrijven en krijg hier nu al positieve reacties op. Gewoon omdat het duidelijke spreektaal is.

Silke heeft mij geholpen om te schrijven voor mijn lezer, in plaats van vooral uit mezelf."
Sandrine Reneman
Communicatieadviseur

Wat levert de 1-op-1-coaching je op?

Binnen 3 maanden weet je niet alleen hoe begrijpelijk schrijven werkt – je dóét het ook echt. 

Na de coaching leveren jouw begrijpelijke teksten resultaat op. Meer verbinding, meer betrokkenheid en meer omzet.

Tijdens deze 3 maanden heb je mij als stok achter de deur. Alles waar je tegenaan loopt, lossen we op

Ik heb AL mijn kennis in deze dienst gestopt. Alles wat ik heb geleerd over begrijpelijke taal, leer ik jou

Na deze 3 maanden schrijf je teksten in gewone taal, zonder wollige constructies, passieve zinnen, vaktaal en formeel gedoe. Je schrijft doelgroepgericht en je teksten bereiken eindelijk hun doel.

Maak verbinding met je lezer via begrijpelijke taal. Voor een betrokken publiek en meer omzet.

Even praktisch: wat krijg je?

Programma van 3 maanden

Startgesprek waarin we bespreken wat jij nodig hebt en waar je tegenaan loopt

Plan van aanpak met daarin jouw uitdagingen, kansen en een stappenplan dat we er de hele 3 maanden bijhouden

Iedere week feedback op je zelfgeschreven tekst naar keuze, waardoor je weet waar je aan kunt werken – dat zijn 12 A4-teksten in totaal

Elke maand een coach-afspraak (via Teams) waarin we de doelen en stand van zaken doornemen en je al je vragen kunt stellen

BONUS: Je krijgt een tof boek over taal thuisgestuurd

BONUS: Je krijgt de digitale thuisstudie Begrijpelijk schrijven t.w.v. € 397 toegestuurd, met video's, werkboeken en andere extra's

Jouw investering: € 2997 voor 3 maanden

(betalen in 3 keer is mogelijk)

Er zijn 3 plekken per maand beschikbaar voor het 1-op-1-programma.

Voor wie is dit geschikt?

Het programma Vet Begrijpelijk Schrijven is geschikt voor communicatieprofessionals, ambtenaren en anderen die schrijven voor een breed publiek. Schrijven hoeft niet je beroep te zijn. Het kan bijvoorbeeld ook zijn dat je vanuit jouw functie vaak brieven voor klanten of inwoners schrijft. 

Om begrijpelijke, vlotte teksten te schrijven die precies passen bij jouw publiek, moet je een hoop kennis opdoen. Maar in je eentje het internet afspeuren of een online cursus doen, is vaak niet genoeg. Je blijft met vragen achter, hebt iemand nodig die meedenkt en feedback geeft. 

Mijn 1-op-1-programma Vet Begrijpelijk Schrijven past bij jouw wensen, situatie en valkuilen. Dankzij de persoonlijke begeleiding weet je wat er moet veranderen aan JOUW teksten, niet aan die van ‘mensen in het algemeen’. Maatwerk dus. Door deze intensieve, persoonlijke begeleiding bereik je snel resultaat. 

coaching Vet Simpel

Wie ben ik?

Hallo! Ik ben Silke Polhuijs, schrijfcoach en tekstschrijver. Ik hou van eenvoudige, lekker leesbare teksten. Die weinig poespas hebben, en toch veel inhoud hebben en doelgroepgericht zijn.

Tijdens mijn werk als tekstschrijver ontdekte ik dat begrijpelijk schrijven voor veel organisaties… heel onbegrijpelijk is. Ze wíllen wel eenvoudiger schrijven, maar hoe? Dat weten organisaties vaak niet. Dus besloot ik ze daarmee te helpen. Vet Simpel werd geboren! 

Mijn opdrachtgevers zijn onder andere gemeente Zwolle, Erasmus MC, gemeente Hilvarenbeek, Amphia ziekenhuis, zorgorganisatie Trajectum, gemeente Lingewaard en gemeente Hollands Kroon.

Jouw vragen beantwoord

Nee, dat is niet noodzakelijk. Schrijven hoeft niet per se je beroep te zijn. Het kan ook zijn dat je weleens brieven of e-mails schrijft, maar dat dit niet je ‘hoofdtaak’ is. 

Dit programma is geschikt voor jou als je communicatieprofessional, ambtenaar of iemand anders bent die schrijft voor een breed publiek. Misschien kun je best goed schrijven, maar weet je niet hoe je dit begrijpelijk en helder doet. Schrijven hoeft in ieder geval niet per se je beroep te zijn. 

Een online cursus is voor jou niet genoeg. Jij wil juist dat iemand intensief met je meekijkt en je een paar maanden begeleidt. Zodat je de hulp krijgt die bij jouw persoonlijke situatie past.

Misschien is het veel geld voor je, maar dit programma levert je ook heel veel op. Vooral door de persoonlijke begeleiding heb je sneller resultaat dan bij een online cursus die voor veel mensen tegelijk is gemaakt.

Ook ga je er écht mee aan de slag, omdat ik je stok achter de deur ben. En omdat we kijken naar jouw persoonlijke valkuilen. Jouw begeleiding is maatwerk. Het is dus een nuttige investering.

Maar wat misschien helpt…

  • Het is mogelijk om in 3 keer te betalen.
  • Ben je in loondienst? Check dan bij je werkgever of dit programma binnen het opleidingsbudget valt.
  • In veel gevallen kun je het coachingsprogramma aftrekken van de belasting.

Dat zou ik zeker even onderzoeken, want veel werkgevers hebben een opleidingsbudget beschikbaar. 

Elke week mag je een tekst opsturen waar je feedback op krijgt. 

 Je mag zelf weten wat voor teksten dit zijn. Het kunnen teksten zijn die je al eerder hebt geschreven, of die je wil publiceren maar eerst nog door mij wil laten checken. Het kunnen ook teksten zijn die horen bij de schrijfopdrachten uit de online cursus.

Voorwaarde voor de teksten is dat ze, per tekst, op maximaal een A4 passen.

Het programma duurt 3 maanden.

Dat kan zeker. Iedere maand hebben we een coach-afspraak via Teams. Maar tussendoor mag je me onbeperkt vragen stellen via e-mail. En we hebben natuurlijk elke week contact over de feedbackteksten.

Dat hangt er vanaf. Voor een deel staat het al vast: we hebben een startgesprek en nog twee extra coach-afspraken. Die zullen ongeveer een uurtje duren. Verder verschilt het per persoon hoe veel tijd je kwijt bent aan je teksten. Misschien schrijf je die speciaal voor dit programma en dus voor de feedback. Maar het kan ook zijn dat je ze al klaar hebt liggen.

Verder is het aan jou hoe veel tijd je besteedt aan de online cursus, waar je ook toegang voor krijgt. En aan ander ‘huiswerk’ zoals het oefenen met wat je geleerd hebt en het bestuderen van het plan van aanpak. 

In een breed publiek zitten allerlei soorten mensen. Jong, oud, man, vrouw, theoretisch opgeleid, praktisch opgeleid: van alles. Gemeentes en provincies hebben een breed publiek. Maar veel zorgorganisaties, verzekeraars, ziekenhuizen en telecombedrijven hebben het ook. En zo zijn er meer organisaties die zich richten op verschillende soorten mensen tegelijk.

Als je schrijft voor een breed publiek richt je je niet op één soort lezer. Daarom schrijf je in begrijpelijke taal. Zodat iedereen je teksten begrijpt en prettig vindt om te lezen – welk taalniveau of welke achtergrondkennis iemand ook heeft.

Stuur een mailtje naar info@vet-simpel.nl en dan help ik je zo goed mogelijk.