Aan de slag met begrijpelijk schrijven, samen met je team.

Met de training Begrijpelijk schrijven leren collega’s hoe je een boodschap overbrengt in normalemensentaal. Dat gaat verder dan alleen websiteteksten: ook jullie brieven, e-mails en andere klantcommunicatie maken we heerlijk helder. En in de weken na de training krijgt iedere deelnemer advies op een tekst.

Begrijpelijk schrijven

Verbinding maken met jullie publiek? Daar worstelen jullie mee.

Als leden van een (communicatie)team schrijven jullie regelmatig voor jullie publiek. Maar dat gaat niet altijd even soepel. Hoe graag jullie er ook toegankelijke teksten van willen maken, het kraakt aan alle kanten. 

Jullie kunnen een aardig woordje schrijven, daar ligt het niet aan. Maar echt lekkere teksten schrijven, die precies passen bij jullie publiek, dat blijkt lastig. Zonde, want met een aantal aanpassingen zet je al een hele andere toon. 

Het mag vlotter en eenvoudiger, maar jullie weten niet hoe.

Sommige dingen kún je gewoon niet op een begrijpelijke manier uitleggen, denken jullie vaak. Jullie bedrijf heeft nou eenmaal een heleboel (ingewikkelde) woorden nodig. Want wat nou als jullie minder professioneel overkomen?

Klantgericht schrijven met de training Begrijpelijk schrijven.

Tijdens deze interactieve training leer je begrijpelijke teksten schrijven die lekker leesbaar zijn. Teksten die iédereen uit jouw publiek begrijpt. Je leert korte, eenvoudige (en goede!) brieven, e-mails of informatieve webteksten schrijven. Klantgericht en toegankelijk. Weg met jargon, wollige taal en lappen tekst die de boodschap niet overbrengen.

Met begrijpelijke taal bereiken jullie meer resultaat (omzet, betrokkenheid, enzovoort).

Dit zeggen deelnemers:

Praktische informatie over de training Begrijpelijk schrijven

Voor wie?

Werknemers (uit hetzelfde bedrijf) die teksten schrijven, zoals communicatieprofessionals, tekstschrijvers, (web)redacteuren en marketeers. Maar ook medewerkers die contact hebben met klanten.

Voor commerciële organisaties, maar ook voor de overheid.

Aantal deelnemers

Maximaal 15.

Hoelang duurt het?

Bij de offline training Begrijpelijk schrijven: +/- 2,5 uur (incl. pauze). Bij de online versie: 2 sessies van 1 uur. Het liefst op verschillende dagen.

Nodig

Bij de offline training: ik regel het lesmateriaal, jullie regelen de ruimte, de eventuele koffie/thee/catering, laptops, een beamer + aansluiting, en wifi. Bij de online training: deelnemers hebben verbinding met Teams.

Gratis mini-e-boek

Na de training krijgen deelnemers een gratis mini-boek via de mail. Hierin staan de belangrijkste punten uit de training op een rij.

Achteraf: feedback op teksten

Alle deelnemers mogen mij na de training een tekst opsturen (1 A4) die ze hebben geschreven. Deze tekst redigeer ik, en ik geef persoonlijk advies. Door deze aanvullende coaching lukt het deelnemers beter om de theorie toe te passen in hun werk.

Kosten

€ 1997 exclusief btw.

Begrijpelijk schrijven leer je bij de Vet Simpel Academie.

Maak verbinding met jullie lezers via begrijpelijke taal. Voor een betrokken publiek en meer omzet.

training begrijpelijk schrijven

Wie ben ik?

Hallo! Ik ben Silke Polhuijs, schrijfcoach en tekstschrijver. Ik hou van eenvoudige, lekker leesbare teksten. Die weinig poespas hebben, en toch veel inhoud hebben en doelgroepgericht zijn.

Tijdens mijn werk als tekstschrijver ontdekte ik dat begrijpelijk schrijven voor veel organisaties… heel onbegrijpelijk is. Ze wíllen wel eenvoudiger schrijven, maar hoe? Dat weten organisaties vaak niet. Dus besloot ik ze daarmee te helpen. Vet Simpel werd geboren! 

Mijn opdrachtgevers zijn onder andere gemeente Zwolle, Erasmus MC, gemeente Hilvarenbeek, Amphia ziekenhuis, zorgorganisatie Trajectum, gemeente Lingewaard en gemeente Hollands Kroon.

Wat levert de training Begrijpelijk schrijven jullie op?

Tijdens de training leer je niet alleen hoe begrijpelijk schrijven werkt – je hebt ook de handvatten die je nodig hebt.

Na de training schrijft iedereen uit het team teksten in gewonemensentaal, zonder wollige constructies, passieve zinnen, vaktaal en formeel gedoe. Jullie schrijven klantgericht en de teksten bereiken eindelijk hun doel

Alles wat ik heb geleerd over begrijpelijke taal, leer ik het team. Ik heb niet alleen mijn kennis, maar ook mijn ervaring en visie op taal in dit product gestopt

De training is maatwerk, dus het team leert wat er nog beter kan aan de teksten en wat de valkuilen zijn

Door de combinatie van kennis, leuke opdrachten en interessante discussies blijft de stof écht hangen

Tips begrijpelijk schrijven

Jouw vragen beantwoord

Deze training is bedoeld voor teams, dus collega’s van hetzelfde bedrijf. De training past het beste bij communicatiemedewerkers of mensen die bezig zijn met de communicatie of teksten van een bedrijf.

Ook is de training vooral handig als je een breed publiek hebt. Dat is een publiek met allerlei soorten mensen erin. Je leert hoe je begrijpelijk schrijft, op een manier dat allerlei soorten mensen het begrijpen.

Heeft jullie bedrijf een specifiekere doelgroep? Dan is de training alsnog nuttig. Ook dan leer je hoe je toegankelijke, vlotte teksten schrijft die passen bij jouw publiek.

Hoewel ik iedere organisatie aanraad om begrijpelijk te schrijven, is het voor sommige organisaties extra belangrijk. Het gaat dan om organisaties met een breed publiek. Daar zitten allerlei soorten mensen in. Omdat je dan iedereen wil meekrijgen, schrijf je op een eenvoudig niveau.

Voorbeelden van organisaties met een breed publiek:

 • De overheid (zoals gemeentes en provincies)
 • De belastingdienst
 • Zorgorganisaties (zoals ziekenhuizen)
 • Woningcorporaties
 • Banken 
 • Verzekeraars
 • Telecombedrijven
(Niet allemaal natuurlijk, maar sommige van deze organisaties hebben een breed publiek)

Je krijgt:

 • Een online training (2 x 1 uur online) of offline training (1x 2,5 uur incl. pauze) 
 • Een training die niet alleen nuttig is, maar ook leuk, inspirerend en energiek is!
 • Vóór de training bestudeer ik jullie teksten; deze bespreek ik tijdens de training. Ik pas de training dus aan aan jullie bedrijf
 • Tijdens de training: quizzen, opdrachten en andere lesmethodes waardoor de training interactief en leuk is
 • Achteraf: mini-e-boek voor de deelnemers met de belangrijkste lessen 
 • Achteraf: feedback op teksten van de deelnemers. Hier leren ze het meest van, omdat ze zelf aan de slag gaan
Ja, dat kan, eventueel tegen een meerprijs. Plan een gratis gesprek met mij, dan bespreken we de mogelijkheden.
Ja, dat kan. Plan een gratis gesprek met mij als je hier vragen over hebt.

Dat hoeft niet, maar het mag wel. 

Jullie mogen mij van tevoren al laten weten waar jullie tegenaan lopen. Verder bestudeer ik jullie teksten (als jullie hiervoor suggesties hebben, mogen jullie dit opsturen, anders bekijk ik bijvoorbeeld de website). Zo pas ik de training aan op jullie bedrijf. 

Ja en nee.

Het is wel handig als je al een aardig woordje kan schrijven en dit ook voor je werk doet. Je herkent dan de ‘problemen’ die in de training voorbijkomen, dus de dingen waar tekstschrijvers tegenaan lopen. Ook pak je de tips sneller op. 

Toch hoef je geen sterschrijver te zijn. Iedereen kan leren begrijpelijk te schrijven. Begrijpelijk schrijven is ook makkelijker te leren dan zakelijk schrijven voor een specifieke doelgroep, bijvoorbeeld.

Dat kan zeker, en raad ik jullie zelfs aan.

Van een training leer je een heleboel, maar het is soms lastig om alles te onthouden. En in de praktijk te gebruiken. Soms is er voor een goed resultaat meer nodig dan alleen een training.

Met mijn 1-op-1-coachingsprogramma Vet Begrijpelijk Schrijven begeleid ik je 3 maanden lang. Ik ben je mentor, stok achter de deur, vraagbaak, noem maar op. Samen gaan we aan de slag met jouw valkuilen en de dingen waar je tegenaan loopt. Door die intensieve, persoonlijke heb je sneller en beter resultaat. Lees meer over mijn 1-op-1-coaching. 

Ontdek of de training Begrijpelijk schrijven iets voor jullie is.

Willen jullie ook die verbinding maken met het publiek, via begrijpelijke taal? Neem dan contact met mij op om de training te boeken. Twijfel je nog of dit iets voor jullie is? Plan dan een gratis gesprek met me, dan bespreken we wat jullie team nodig heeft.