Training Begrijpelijk schrijven: voor heldere taal en meer resultaat.

Met de training Begrijpelijk schrijven leren collega’s hoe je een boodschap vertelt in normalemensentaal. Hoe je eenvoudig én goed schrijft, ook als je geen communicatieprofessional bent. We gaan daarbij verder dan alleen webteksten. Ook jullie brieven, e-mails en andere (klant)communicatie maken we heerlijk helder. En na de training krijgt iedere deelnemer advies over een tekst uit de praktijk.

training begrijpelijk schrijven

Begrijpelijk schrijven? Dat vinden jullie makkelijker gezegd dan gedaan.

Als collega’s schrijven jullie regelmatig voor jullie publiek. Of dat nou eens per week is of elke dag. Maar begrijpelijk schrijven gaat niet altijd even soepel. Jullie weten dat het belangrijk is, maar bijna automatisch schrijven jullie ingewikkelder of wolliger dan nodig is.

Echt heldere teksten schrijven, die precies passen bij jullie publiek, dat blijkt lastig. Zonde, want met een aantal aanpassingen zet je al een hele andere toon. 

Het mag vlotter en eenvoudiger, maar jullie weten niet hoe.

Sommige dingen kún je gewoon niet op een begrijpelijke manier uitleggen, denken jullie vaak. Jullie bedrijf heeft nou eenmaal een heleboel (ingewikkelde) woorden nodig. Want wat nou als jullie minder professioneel overkomen? Of als de teksten kinderachtig worden?

Klantgericht schrijven voor jullie brede publiek.

Tijdens deze interactieve training leer je begrijpelijke teksten schrijven die lekker leesbaar zijn. Teksten die iédereen uit jouw publiek begrijpt. Je leert korte, eenvoudige (en goede!) brieven, e-mails of informatieve webteksten schrijven. Klantgericht en toegankelijk. Weg met jargon, wollige taal en lappen tekst. 

Met begrijpelijke taal bereiken jullie meer resultaat (zoals goed geïnformeerde, betrokken lezers of meer omzet).

Dit zeggen deelnemers over de training Begrijpelijk schrijven

“Door de training ben ik bewuster gaan schrijven en denk ik goed na voor wie ik schrijf"

Vanuit mijn werk ben ik uitgenodigd om deel te nemen aan de training van Silke.  Ik dacht dat ik helder schreef in begrijpelijke taal. Door de training ben ik gaan inzien dat ik vaak nog woorden gebruik die niet bij iedereen bekend zijn (vaktaal) en dat deze voor onduidelijkheid zorgen.

Door de training ben ik bewuster gaan schrijven en denk ik goed na voor wie ik schrijf. Mijn teksten zijn een stuk korter en duidelijker. Ik ben gaan inzien dat ‘simpel’ schrijven niet hoeft te betekenen dat mijn teksten onprofessioneel zijn. Ik dacht altijd dat korte teksten niet zorgvuldig zijn en te direct overkomen bij mensen. Maar nu weet ik dat dat niet helemaal niet hoeft. Ook korte en eenvoudige teksten kunnen netjes en klantvriendelijk zijn.

Ook attendeer ik mijn collega’s op teksten als ik vind dat deze niet duidelijk zijn. Door elkaar te blijven aanspreken hoop ik dat wij als organisatie duidelijk en simpel gaan schrijven. De training werd door Silke digitaal gegeven. Oefeningen en theorie liepen door elkaar waardoor ik de training als afwisselend heb ervaren. De training sloot aan bij onze behoefte. Dank je wel Silke!”
Barbara Manders
Zorgregisseur bij de gemeente Hilvarenbeek
“Vóór de training had ik moeite met begrijpelijke brieven schrijven"

"Vóór de training had ik moeite met begrijpelijke brieven schrijven, waarbij de inhoud niet verloren gaat (ambtelijke regels). Ik kreeg tijdens de training handige tips. Achteraf mochten we een tekst insturen. De opmerkingen die ik op mijn brief kreeg, daar kan ik wat mee.

In het vervolg ga ik mijn brieven op deze opmerkingen toetsen, zodat ik ze in begrijpelijke taal schrijf. Wel denk ik dat een fysieke training beter is dan een online training, maar dat is wat het is nu.”
Annie Vriens
Financieel medewerkster grondzaken bij de gemeente Hilvarenbeek
"Ik ben mij nu bewust van taalniveau B1"

"Mijn uitdaging was om niet te lange zinnen op te stellen en woorden te gebruiken die passen bij taalniveau B1. De opbouw van en interactie tijdens de online training was prima, de les was actief. Ik ben mij na deze training echt bewust van taalniveau B1, ik zoek nu op wat daarbij past en wat niet."
Anoniem
Strategisch adviseur ruimte bij de gemeente Hilvarenbeek

Praktische informatie over de training Begrijpelijk schrijven

Voor wie?

Werknemers (uit hetzelfde bedrijf) die teksten schrijven, zoals communicatieprofessionals en mensen die contact hebben met klanten. Schrijven hoeft niet per se je beroep te zijn. Voor organisaties met 50+ medewerkers.


Aantal deelnemers

Maximaal 15.

Hoelang duurt het?

2,5 uur inclusief pauze.

Nodig

Bij de offline training: ik regel het lesmateriaal, jullie regelen de ruimte, de eventuele koffie/thee/catering, laptops, een beamer + aansluiting, en wifi. Bij de online training: deelnemers hebben verbinding met Teams.

Gratis mini-e-boek

Na de training krijgen deelnemers een gratis mini-boek via de mail. Hierin staan de belangrijkste punten uit de training op een rij.

Achteraf: feedback op teksten

Alle deelnemers mogen mij na de training een tekst opsturen (1 A4). Deze tekst redigeer ik, en ik geef persoonlijk advies. Door deze aanvullende begeleiding lukt het deelnemers beter om de theorie toe te passen in hun werk.

Kosten

€ 1997 exclusief btw. Dit is een groepsprijs.

training begrijpelijk schrijven
training begrijpelijk schrijven

Wie ben ik?

Hallo! Ik ben Silke Polhuijs, schrijfcoach en tekstschrijver. Ik hou van eenvoudige, lekker leesbare teksten. Die weinig poespas hebben, en toch veel inhoud hebben en doelgroepgericht zijn.

Tijdens mijn werk als tekstschrijver ontdekte ik dat begrijpelijk schrijven voor veel organisaties… heel onbegrijpelijk is. Ze wíllen wel eenvoudiger schrijven, maar hoe? Dat weten organisaties vaak niet. Dus besloot ik ze daarmee te helpen. Vet Simpel werd geboren! 

Mijn opdrachtgevers zijn onder andere gemeente Zwolle, Erasmus MC, gemeente Hilvarenbeek, Amphia ziekenhuis, zorgorganisatie Trajectum, gemeente Lingewaard en gemeente Hollands Kroon.

Wat levert de training Begrijpelijk schrijven jullie op?

Na de training Begrijpelijk schrijven schrijft iedereen uit het team teksten in gewonemensentaal, zonder wollige constructies, passieve zinnen, vaktaal en formeel gedoe

Jullie schrijven klantgericht en de teksten bereiken eindelijk hun doel

Na de training leveren jullie teksten resultaat op: een betrokken publiek en meer omzet

Alles wat ik heb geleerd over begrijpelijke taal, leer ik het team. Ik heb niet alleen mijn kennis, maar ook mijn ervaring en visie op taal in dit product gestopt

silke polhuijs

Maak verbinding met jullie lezers via begrijpelijke taal. Voor een betrokken publiek en meer omzet.

Jouw vragen beantwoord

De training Begrijpelijk schrijven is bedoeld voor collega’s van hetzelfde bedrijf. De training past het beste bij communicatiemedewerkers of andere mensen die (vaak of soms) teksten schrijven voor klanten of inwoners. Schrijven hoeft niet per se je beroep te zijn. Het kan bijvoorbeeld ook zijn dat je vanuit jouw functie vaak brieven voor klanten of inwoners schrijft. 

De training is vooral handig als je een breed publiek hebt. Dat is een publiek met allerlei soorten mensen erin. Je leert hoe je begrijpelijk schrijft, op een manier dat allerlei soorten mensen het begrijpen.

Heeft jullie bedrijf een specifiekere doelgroep? Dan is de training alsnog nuttig. Ook dan is begrijpelijke taal belangrijk voor heldere communicatie met je lezers.

Dat klopt. Jullie volgen de training met collega’s van hetzelfde bedrijf. En ik kom de training bij jullie op kantoor geven. 

Dat hoeft niet, maar het mag wel. 

Jullie mogen mij van tevoren al laten weten waar jullie tegenaan lopen. Verder bestudeer ik jullie teksten (als jullie hiervoor suggesties hebben, mogen jullie dit opsturen, anders bekijk ik bijvoorbeeld de website). Zo pas ik de training aan op jullie bedrijf. 

Hoewel ik iedere organisatie aanraad om begrijpelijk te schrijven, is het voor sommige organisaties extra belangrijk. Het gaat dan om organisaties met een breed publiek. Daar zitten allerlei soorten mensen in. Omdat je dan iedereen wil meekrijgen, schrijf je op een eenvoudig niveau.

Voorbeelden van organisaties met een breed publiek:

 • De overheid (zoals gemeentes en provincies)
 • De belastingdienst
 • Zorgorganisaties (zoals ziekenhuizen)
 • Woningcorporaties
 • Banken 
 • Verzekeraars
 • Telecombedrijven
(Niet allemaal natuurlijk, maar sommige van deze organisaties hebben een breed publiek)

Ja, taalniveau B1 komt een aantal keren voorbij in de training. B1-schrijven en begrijpelijk schrijven is niet precies hetzelfde, maar het lijkt veel op elkaar. Alle onderdelen van taalniveau B1 komen in ieder geval voorbij, dus als jullie hier meer over willen leren zit je goed.

Je krijgt:

 • Een online of offline training van 2,5 uur inclusief pauze
 • Een training die niet alleen nuttig is, maar ook leuk, inspirerend en energiek is!
 • Vóór de training bestudeer ik jullie teksten; deze bespreek ik tijdens de training. Ik pas de training dus aan aan jullie bedrijf
 • Tijdens de training: quizzen, opdrachten en andere lesmethodes waardoor de training interactief en leuk is
 • Achteraf: mini-e-boek voor de deelnemers met de belangrijkste lessen 
 • Achteraf: feedback op teksten van de deelnemers. Hier leren ze het meest van, omdat ze zelf aan de slag gaan
Ja, dat kan, eventueel tegen een meerprijs. Plan een gratis gesprek met mij, dan bespreken we de mogelijkheden.
Ja, dat kan. Plan een gratis gesprek met mij als je hier vragen over hebt.

Nee; schrijven hoeft ook niet per se je beroep te zijn. Het gaat erom dat je teksten schrijft voor klanten of inwoners: of dat nou eens per week of iedere dag is. 

Het is wel handig als je al een aardig woordje kan schrijven en dit ook voor je werk doet. Je herkent dan de ‘problemen’ die in de training voorbijkomen, dus de dingen waar tekstschrijvers tegenaan lopen. Ook pak je de tips sneller op. 

Toch hoef je geen sterschrijver te zijn. Iedereen kan leren begrijpelijk te schrijven. 

Dat kan zeker, en raad ik jullie zelfs aan. Van een training leer je een heleboel, maar het is soms lastig om alles te onthouden. En in de praktijk te gebruiken. Soms is er voor een goed resultaat meer nodig dan alleen een training. 

Een ideale oplossing is om één collega aan te wijzen die een soort ‘aanspreekpunt begrijpelijke taal’ wordt in jullie bedrijf. Deze persoon coach ik, na de training, 3 maanden lang met mijn 1-op-1-coachingsprogramma Vet Begrijpelijk Schrijven.

Als ik je coach, gaan we samen we aan de slag met jouw valkuilen. Door die intensieve, persoonlijke begeleiding heb je sneller en beter resultaat. Ook leer je hoe jullie de begrijpelijke-taal-energie hooghouden in het bedrijf. Lees meer over mijn 1-op-1-coaching. 

Ontdek of de training Begrijpelijk schrijven iets voor jullie is.

Willen jullie ook die verbinding maken met het publiek, via begrijpelijke taal? Neem dan contact met mij op om de training te boeken. Twijfel je nog of dit iets voor jullie is? Plan dan een gratis gesprek, dan bespreken we wat jullie team nodig heeft.