Tussenkopjes schrijven | Zo maak je ze begrijpelijk en goed

Niemand wordt vrolijk van een enorme lap tekst. Daarom zijn tussenkopjes uitgevonden: je maakt je tekst behapbaar en makkelijker te lezen. Hier 5 tips voor begrijpelijke tussenkopjes die ook nog eens goed zijn.

Tussenkopjes hebben verschillende doelen. Daarover lees je zometeen meer. Schrijf jij informatieve teksten voor een breed publiek? Dan moeten je teksten begrijpelijk en helder zijn – en je tussenkopjes ook. In dit artikel gaat het vooral over het schrijven van begrijpelijke tussenkopjes. 

Waarom tussenkopjes gebruiken?

Maar eerst nog even dit. Er zijn dus verschillende redenen waarom je tussenkopjes in je tekst zou gebruiken. Met tussenkopjes bedoel ik de korte, vaak dikgedrukte woorden of zinnetjes boven alinea’s. Zoals je boven deze alinea ook ziet. Die kun je gebruiken:

  • Omdat je de tekst wil verdelen in brokken, waardoor de tekst prettiger is om te lezen
  • Omdat je alvast wil aankondigen wat eraan komt
  • Omdat je de lezer nieuwsgierig wil maken 
  • Omdat je de tekst scanbaar wil maken: lezers kunnen snel de informatie vinden waarnaar ze op zoek zijn

Wil je een begrijpelijke tekst schrijven voor een breed publiek? Gebruik dan zeker tussenkoppen. Ook als de alinea niet zo lang is. Het punt over ‘nieuwsgierig maken’ is voor jou wat minder belangrijk: jij wil vooral zorgen voor een duidelijke, prettig leesbare tekst. 

5 tips voor begrijpelijke tussenkopjes

Hoe schrijf je begrijpelijke tussenkopjes? Hieronder lees je 5 tips:

1. Gebruik makkelijke en bekende woorden

Staan in jouw tussenkopje onbegrijpelijke woorden of namen? Dan mist het kopje z’n doel. Het helpt de lezer dan niet op weg tijdens het lezen, want hij weet nog niks. Stel, je werkt bij de gemeente. En je schrijft een brief naar een inwoner. Zet dan nooit ingewikkelde namen van wetten in tussenkopjes. En ook geen moeilijke woorden en vaktaal.

2. Hou je tussenkoppen kort

Met een tussenkopje moet de lezer snel kunnen zien waar een alinea over gaat. Gebruik daarom niet te veel woorden in je tussenkopje. Wat is dan ‘niet te veel’? Daar zijn geen regels voor, maar ik zou zeggen: maximaal 6 woorden. Een tussenkopje kan trouwens ook één woord hebben. 

3. Gebruik een zin of vraag

Een korte zin of vraag werkt lekker. Een vraag kan zijn: Wat kunt u doen? Of: Hoe werken zonnepanelen? Maar de zin mag ook best woorden missen, zoals bij: Meer weten? Je kunt in je artikel variëren met hoe je tussenkoppen eruitzien. Dus vragen, zinnen, enkele woorden of een paar woorden door elkaar. Dat zie je bijvoorbeeld in dit artikel.

Hieronder nog een voorbeeld van een korte zin als tussenkopje, voor in een brief van de gemeente bijvoorbeeld:

U krijgt geld terug

Omdat u per ongeluk te veel heeft betaald, krijgt u geld terug. Op 28 augustus maken wij € 78,82 naar u over. 

4. Laat je tussenkoppen op elkaar aansluiten

Je tussenkopjes vertellen samen een verhaal. Samen maken ze duidelijk wat de boodschap is. Als de lezer geen tijd heeft en alleen door z’n oogharen naar de tekst kijkt, wordt die boodschap duidelijk. Vaak staan je alinea’s in een bepaalde volgorde. Zorg dat je tussenkoppen die volgorde ook hebben. Als iemand dan alleen de tekst scant, begrijpt hij alsnog het verband tussen de alinea’s. 

5. Maak het tussenkopje dikgedrukt 

Het is belangrijk dat het kopje er anders uitziet dan de rest van de alinea. Maak hem dus dikgedrukt. Een andere kleur of lettertype kan ook. Plaats geen punt achter het tussenkopje. Plaats na het tussenkopje een enter, en zorg ervoor dat boven het kopje een witregel zit. Zo is duidelijk welk kopje bij welke alinea hoort. 

Wil jij ook begrijpelijke teksten schrijven?

Toegankelijke teksten (met duidelijke tussenkopjes!) maken het verschil voor jouw organisatie.  Met mijn training Begrijpelijk Schrijven leren jij en je collega’s hoe je verbinding krijgt met jullie doelgroep, simpelweg via begrijpelijke taal.