fbpx

Moeilijke woorden die we té vaak gebruiken

Moeilijke woorden die we té vaak gebruiken

1972 belde: ze willen hun taalgebruik terug. ‘Reeds’, ‘verzuimen’, of ‘tevens’ zijn prima woorden, maar er zijn een hoop makkelijke termen waarmee je ze kunt vervangen. Hier een lijst met moeilijke woorden die we té vaak gebruiken. En waarvan ik vind: dat kan simpeler.

Okee, nog even voor we beginnen: het is niet verkeerd om moeilijke woorden te gebruiken. Ik snap dat minder eenvoudig taalgebruik in sommige situaties of branches normaal is. Hangt maar net af van het taalniveau van je tekst. En laten we elkaar geen mietje noemen: ik ben dan wel een taalgekkie met liefde voor simpele taal, maar ook ik praat niet áltijd op taalniveau B1. Toch vind ik het het mooist om eenvoudig te communiceren. Vooral in teksten van overheden of bedrijven. Organisaties die een groot publiek willen aanspreken. Of die gewoon helder willen communiceren. Zij kunnen onderstaande woorden het best met hun makkelijke varianten vervangen. 

(Bekijk ook eens deze schitterende lijst met moeilijke woorden: begrijpelijk is anders, maar je kunt er vast indruk mee maken op feesten en partijen). 

Bejegenen

Een uitstervende term die niets meer betekent dan ‘met iemand omgaan’. En dan vooral de manier waarop. Als je iemand slecht bejegent, ga je niet goed met hem om. Of: je behandelt hem niet goed. Zoiets. Stuk makkelijker, toch?

Tevens

Wat is er mis met ‘ook’? ‘Tevens’ is geen verkeerd woord, maar het maakt een stukkie tekst wel stijver. Vergelijk eens: ‘In de kantine vindt u lekkere verse broodjes. Tevens kunt u hier terecht voor een kop koffie’ of toch: ‘In de kantine vindt u lekkere versie broodjes. Ook kunt u hier terecht voor een kop koffie.’ Subtiele aanpassing, dik verschil. 

Paperassen

Je verwacht het niet, maar deze kom ik vaak tegen. Ik vind het een schitterend woord voor het Nationaal Dictee, maar daar moet het ook bij blijven. ‘Paperassen’ zijn allerlei papieren. Een stapel papieren. Zég dat dan…

Kortheidshalve

Geinig, dat nou juist dit woord allesbehalve kort is. ‘Kortheidshalve’ is het chique synoniem van ‘om het kort te houden’. Chic, maar óók een beetje ouderwets. Je vindt het woord vaak onderaan een brief of mail, en vaak vat het iets samen. 

Echter

Betekent ‘maar’ en kun je heel makkelijk door een hoop zinnen heen fietsen. Eenvoudig is het woord echter niet. Opnieuw: Maar eenvoudig is het woord niet. Zag je wat ik daar deed? 🙂

Verzuimen

Als je verzuimt naar school te komen, kom je niet naar school terwijl dat wel de bedoeling is. Waarschijnlijk was je verplicht om het te doen en zit je nu dus in de problemen. Maar hé, dat betekent niet dat daar we zulke moeilijke woorden voor moeten gebruiken. Wat dacht je van ‘niet opdagen’, ‘niet verschijnen’ of gewoon ‘niet gaan’? 

Creëren

Dit is een lastige. ‘Creëren’ kun je prima gebruiken als het gaat om scheppen, iets in het leven roepen, iets op creatieve manier produceren. Je kunt ‘m niet standaard vervangen door ‘maken’. Die twee betekenen net iets anders. Maarrr: vaak wordt ‘creeëren’ gebruikt en ‘maken’ bedoeld. Wanneer het kan, kies dan altijd ‘maken’. Stuk eenvoudiger.

Wijzigen

‘Wilma, kun je die tekst even veranderen?’ klinkt lekkerder dan ‘Wilma, kun je die tekst even wijzigen?’ toch? Vind ik wel. Je kunt het woord ook vervangen door ‘aanpassen’. Betekent hetzelfde, klinkt nét iets eenvoudiger. En hoe eenvoudiger, hoe beter.

Reeds

We sluiten af met een woord met een schrijftalig karakter’, zoals de Taalunie schrijft. Dat dit woord schrijftaal en geen spreektaal is, daar ben ik het helemaal mee eens. Dertig jaar geleden was ‘reeds’ vast een heel normaal woord om te gebruiken, maar als jouw collega je vraagt ‘Zeg Joyce, heb jij die printjes reeds gemaakt?’ dan sta je wel even te kijken, toch? Het woord wordt in schrijftaal nog weleens gebruikt, maar ‘ie nou op papier staat of uit iemands mond komt: ik vind ‘m hopeloos ouderwets. 

 

 

Meer weten over begrijpelijk schrijven?

Wil jij meer weten over het schrijven van eenvoudige, lekker leesbare teksten? Download dan de gratis checklist die je richtlijnen geeft voor het schrijven van een begrijpelijke tekst. Aan de slag!

Klaar met ploeteren op
wollige teksten?

Download de gratis checklist:

Checklist begrijpelijk schrijven