fbpx

Wat is een tekststructuur en wat is het nut ervan?

wat is een tekststructuur

Wil jij een begrijpelijke tekst schrijven? Eén van de kenmerken van zo’n tekst is dat duidelijk is wat het doel is. Met structuur in je tekst krijg je dat voor elkaar. Wat is een tekststructuur precies en waarom zou je je daarmee bezig houden?

Als je een tekst schrijft, heb je waarschijnlijk een doel in gedachten. Je schrijft niet zomaar iets; je wil er iets mee bereiken. Je wil de lezer bijvoorbeeld iets leren of hem aanzetten tot actie. In begrijpelijke teksten neem je de lezer aan de hand en laat je hem duidelijk weten wat het doel van de tekst is. Ook als je een tekst schrijft op het eenvoudige taalniveau B1 is het belangrijk dat de lezer niet teveel hoeft te gissen naar de bedoeling van de tekst. Dan is het handig om te weten wat een tekststructuur is.

Vooral als de lezer op zoek is naar praktische informatie, is het jouw taak als tekstschrijver om hem door de tekst te begeleiden. Een tekststructuur is daar een handige truc voor. In mijn gratis checklist lees je nog veel meer van dit soort trucs voor het schrijven van toegankelijke teksten.

Wat is een tekststructuur?

Een tekststructuur is een bepaalde vorm die je tekst scanbaar maakt. Als de lezer alleen even snel over je tekst heen zou scannen, zou dankzij de structuur duidelijk moeten zijn waar de tekst over gaat. Dat krijg je voor elkaar door bijvoorbeeld een duidelijke kop en tussenkopjes. 

Met zo’n structuur maak je duidelijk wat het doel en de boodschap van de tekst is. Een voorbeeld van een tekstdoel is activeren (de lezer moet iets gaan doen). Een boodschap die daarbij past, is bijvoorbeeld ‘stop vanaf nu met vlees eten, want het is schadelijk voor het klimaat’. Deze boodschap kun je bijvoorbeeld in de intro noemen, en vervolgens kun je de tussenkopjes gebruiken om verschillende redenen te noemen. Ook bij brieven naar klanten is het slim om een doel en boodschap te bepalen. De gemeente Amsterdam heeft hier een handig blogje over.

Tip

Zet niet teveel informatie in de tekst die afleidt van het doel en de boodschap. In een begrijpelijke tekst moet de lezer niet teveel moeite hoeven doen om te begrijpen waar het over gaat. Een tekst mag bijzaken hebben, maar laat bijzaken wel bijdragen aan de hoofdzaak.

Onderdelen van een tekststructuur

Maar wat is een tekststructuur dan concreet? In een goed gestructureerde tekst vind je onder andere:

  • Een duidelijke kop
  • Ondersteunende tussenkopjes
  • Een aantal signaalwoorden, zoals eerst, daarna, toch
  • Overzichtelijkheid, wat je bijvoorbeeld bereikt door alinea’s

Deze onderdelen zorgen er allemaal voor dat je tekst scanbaar is en dat lezers niet teveel moeite hoeven te doen om de boodschap te begrijpen. Dat is fijn voor iedere soort lezer, maar al helemaal voor bijvoorbeeld mensen die moeite hebben met lezen. Of voor mensen die weinig tijd hebben of geen zin hebben om alles te lezen.

PS: In mijn online cursus Begrijpelijk schrijven leer je veel meer over teksten schrijven met een goede structuur. Eén van de modules gaat helemaal over het scheiden van hoofd- en bijzaken, het bedenken van duidelijke (tussen)koppen en het scanbaar maken van jouw toegankelijke tekst.

Meer weten over begrijpelijk schrijven?

Wil jij meer weten over het schrijven van eenvoudige, lekker leesbare teksten? Download dan de gratis checklist die je richtlijnen geeft voor het schrijven van een begrijpelijke tekst. Aan de slag!

Klaar met ploeteren op
wollige teksten?

Download de gratis checklist:

Checklist begrijpelijk schrijven