Wat is taalniveau B1 en hoe schrijf je op dit niveau?

Wat is taalniveau B1 en hoe schrijf je op dit niveau? Ik leg het je uit.

Taalniveau B1 is het niveau dat de meeste Nederlanders begrijpen. Het staat voor makkelijke taal. Maar wat houdt dit niveau precies in? En als je een ‘B1-tekst’ wil schrijven, waar moet je dan aan denken?

Dat teksten van een bedrijf of (semi)overheid helder en foutloos moeten zijn, lijkt me logisch. Ben je het vast met me over eens. Maar tussen alle heldere en foutloze teksten zit vaak een enorm verschil. Namelijk: het verschil in taalniveau. Er zijn zes verschillende taalniveaus, met allemaal een ander nummertje. Hoe hoger het taalniveau van een tekst, hoe moeilijker het te lezen is. En dat is niet handig, als je een breed publiek aanspreekt. Taalniveau B1 is een van de laagste niveaus. Wat is taalniveau B1 precies?

Wat is taalniveau B1?

Nou, dat is het niveau dat het overgrote deel (80%) van de Nederlanders begrijpt. Zit je tekst op dit niveau? Klasse; zo goed als iedereen begrijpt het verhaal dat je wil vertellen. Ook de mensen die geen opleiding hebben gehad. Of laag zijn opgeleid. En zelfs hoogopgeleide mensen vinden een B1-tekst lekkerder lezen. Taalniveau B1 draait namelijk om eenvoudig Nederlands. Geen ingewikkeld gedoe en moeilijke woorden, maar duidelijke, begrijpelijke teksten. 

In een B1-tekst vind je onder andere:

  • Duidelijke en korte zinnen. Natuurlijk wissel je wat af, zodat niet elke zin precies even lang is, maar superlange zinnen zijn streng verboden. Tangconstructies dus ook. En ingewikkelde bijzinnen. 
  • Makkelijke woorden. Vermijd ook onbekende uitdrukkingen. Of jargon.
  • Voorbeelden en uitleg. Kan je er niet omheen om een ingewikkeld iets te benoemen? Doe dat dan, maar leg het woord ook uit. Geef daarnaast voorbeelden. Zo wordt het concreet. 

Lastig voor redacteuren

Je denkt misschien: makkie, zo’n B1-tekst. Doe ik effe, als communicatieprofessional, tekstschrijver of redacteur. Het probleem is dat jij zelf een hoger taalniveau begrijpt. Je dénkt dat wat jij schrijft makkelijk te begrijpen is, maar dat kan nog best tegenvallen. Wanneer je je tekst door een B1-tool zou gooien, gebruikte woorden zou invoeren op ishetb1.nl of synoniemen.net zou opzoeken, zul je zien dat je vaak toch nog wat te moeilijk schrijft. Logisch, want het is lastig om opeens op een ander niveau te gaan schrijven. Je weet inhoudelijk namelijk superveel over het onderwerp. En sommige (jargon)woorden zíjn nou eenmaal ingewikkeld. Hoe moet je dat nou simpel houden?! Het kan ook de andere kant op gaan: je valt in een van de 3 valkuilen van een simpele tekst. 

Dit kan ik voor je doen

Gelukkig valt het B1-niveau aan te leren. Je moet vooral veel oefenen. Check ook vooral de 5 tips voor begrijpelijk schrijven zonder dat je tekst saai wordt. En natuurlijk zijn er dan nog types die er hun werk van maken anderen om je te helpen. Ben ik er ook eentje van. Hier meer over mijn werk.

Zelf aan de slag met begrijpelijk schrijven? Dat kan met de Vet Simpel Academie. Download de checklist, volg een workshop met je collega’s of scroll door de vele blogs met nuttige tips. 

Download de gratis checklist

Kan je niet genoeg krijgen van tips over taalniveau B1? Download dan de gratis checklist die je richtlijnen geeft voor het schrijven van een begrijpelijke tekst. Aan de slag!

Één reactie

  1. […] Die maken de tekst wollig. En dat is precies niet de bedoeling, als je in begrijpelijke taal of op taalniveau B1 schrijft. (Ik heb trouwens zelf bedacht dat het MAND-principe een ding is. Kan ik hier rijk […]

Reacties zijn gesloten.

Klaar met ploeteren op
wollige teksten?

Download de gratis checklist: