fbpx

Wat is taalniveau B1 en hoe schrijf je op dit niveau?

Wat is taalniveau B1 en hoe schrijf je op dit niveau? Ik leg het je uit.

Taalniveau B1 is het niveau dat de meeste Nederlanders begrijpen. Het staat voor makkelijke taal. Maar wat houdt dit niveau precies in? En als je een ‘B1-tekst’ wil schrijven, waar moet je dan aan denken?

Dat teksten van een bedrijf of (semi)overheid helder en foutloos moeten zijn, lijkt me logisch. Ben je het vast met me over eens. Maar tussen alle heldere en foutloze teksten zit vaak een enorm verschil. Namelijk: het verschil in taalniveau. Er zijn zes verschillende taalniveaus, met allemaal een ander nummertje. Hoe hoger het taalniveau van een tekst, hoe moeilijker het te lezen is. En dat is niet handig, als je een breed publiek aanspreekt. Taalniveau B1 is een van de laagste niveaus. Wat is taalniveau B1 precies?

Wat is taalniveau B1?

Nou, dat is het niveau dat het overgrote deel (80%) van de Nederlanders begrijpt. Zit je tekst op dit niveau? Klasse; zo goed als iedereen begrijpt het verhaal dat je wil vertellen. Ook de mensen die geen opleiding hebben gehad. Of laag zijn opgeleid. En zelfs hoogopgeleide mensen vinden een B1-tekst lekkerder lezen. Taalniveau B1 draait namelijk om eenvoudig Nederlands. Geen ingewikkeld gedoe en moeilijke woorden, maar duidelijke, begrijpelijke teksten. 

In een B1-tekst vind je onder andere:

  • Duidelijke en korte zinnen. Natuurlijk wissel je wat af, zodat niet elke zin precies even lang is, maar superlange zinnen zijn streng verboden. Tangconstructies ook.
  • Makkelijke woorden. Gebruik ook geen jargon (vaktaal).
  • Voorbeelden en uitleg. Kan je er niet omheen om een ingewikkeld iets te benoemen? Doe dat dan, maar leg het woord ook uit.

Lastig voor communicatieprofessionals

Je denkt misschien: makkie, zo’n B1-tekst. Doe ik effe, als communicatieprofessional, tekstschrijver of ambtenaar. 

Het probleem is dat jij zelf een hoger taalniveau begrijpt. Je dénkt dat wat jij schrijft makkelijk te begrijpen is, maar dat kan nog best tegenvallen. Wanneer je je tekst door een B1-tool zou gooien of gebruikte woorden op synoniemen.net zou opzoeken, zul je zien dat je vaak toch nog wat te moeilijk schrijft. Logisch, want het is lastig om opeens op een ander niveau te gaan schrijven. Je weet inhoudelijk namelijk superveel over het onderwerp. En sommige (jargon)woorden zíjn nou eenmaal ingewikkeld. Hoe moet je dat nou simpel houden?! Ja, dat kan nog best lastig zijn.

Taalniveau B1 onder de knie krijgen

Hoe leer je dan toch schrijven op taalniveau B1? Het helpt om je te verplaatsen in je doelgroep. Leer alles over je gemiddelde lezer. Hoe heet hij, wat voor werk doet ‘ie, wat zijn zijn interesses? Pas daar je taalgebruik op aan. Doe net alsof je tegen hem praat, gewoon, op straat of in de supermarkt. Doe niet te moeilijk. Schrijf dus meer zoals je praat.  In mijn online cursus Begrijpelijk schrijven leer hier veel meer over en ga je aan de slag met jouw teksten. 

Meer weten over begrijpelijk schrijven?

Wil jij meer weten over het schrijven van eenvoudige, lekker leesbare teksten? Download dan de gratis checklist die je richtlijnen geeft voor het schrijven van een begrijpelijke tekst. Aan de slag!

Klaar met ploeteren op
wollige teksten?

Download de gratis checklist:

Checklist begrijpelijk schrijven