Wat is redigeren, corrigeren en herschrijven?

Redigeren, corrigeren, herschrijven… weet jij wat het is? En wat de verschillen zijn? Grote kans dat het je begint te duizelen als je erover nadenkt, want deze drie schrijfactiviteiten lijken erg op elkaar.

Voordat we in de drie verschillende termen duiken, kunnen we vooropstellen dat ze te maken hebben met het verbeteren van een tekst. Dus: de fouten eruit halen en een technische en inhoudelijke controle doen. In veel gevallen maakt het niet zoveel uit welke naam je geeft aan het verbeteren van de tekst. Als jij en je collega bijvoorbeeld standaard elkaars tekst doornemen voordat ‘ie naar een klant gaat, dan zal het je collega een worst wezen of je het nou corrigeren, redigeren of herschrijven noemt.

Maar soms is het handig om te weten wat de verschillen zijn. Als je bijvoorbeeld een tekstschrijver inschakelt. Of als je gewoon nieuwsgierig bent. Gaat ‘ie dan:

Wat is redigeren?

Redigeren is misschien wel de bekendste van de drie. Tegelijkertijd is voor veel mensen onduidelijk wat het precies is en hoe je het doet. Redigeren is een uitgebreide controle op een tekst. Dat gaat heel handig door je wijzigingen bij te houden in Word en opmerkingen in te voegen.

Ten eerste kijk je of de tekst foutloos is, dus of er geen spelling- en grammaticafouten in staan. Maar het gaat verder dan dat: je kijkt ook naar de schrijfstijl. Of de tekst een beetje lekker loopt. En ook naar de opbouw van de tekst, dus of de zinnen en alinea’s voor een logisch geheel zorgen. Misschien check je wel of de tekst op een van de zes taalniveaus zit, zoals taalniveau B1.

Wat is corrigeren?

Ga je een stapje terug, dan ben je een tekst aan het corrigeren. Met corrigeren kijk je of de tekst taalkundig gezien klopt en dus foutloos is. Je let op spelling, grammatica en interpunctie. Zijn de foutjes er allemaal uit, dan hoef je verder niet in de rest van de tekst te duiken. Om de inhoud maak jij je niet druk. Je bent ook nog niet echt bezig met begrijpelijke taal.

Wat is herschrijven?

Als je de tekst stevig aanpakt, dan ben je aan het herschrijven. Je stelt de tekst dan helemaal opnieuw samen, waardoor er een nieuwe tekst uitrolt. Toch creëer je de tekst niet helemaal uit het niets – je hebt immers een tekst aangeleverd gekregen. Op basis daarvan maak jij een nieuw stuk. Herschrijven is dus eigenlijk corrigeren en redigeren tegelijk, plús het schrijven van nieuwe zinnen en alinea’s. Ook geef je de tekst misschien een nieuwe tekststructuur. Om een tekst te herschrijven is het vaak nodig om wat achtergrondkennis te hebben of onderzoek te doen.

Bekijk de voorbeeldtekst

Wil jij een tekst redigeren, corrigeren of herschrijven, maar weet je niet hoe dat werkt in Word? Bekijk dan mijn voorbeeldtekst. Je leert hoe je opmerkingen maakt en wijzigingen in de kantlijn van Word zet. Ook kom je voorbeelden tegen van hoe je een ingewikkelde tekst begrijpelijk maakt. Handig als je schrijft voor een breed publiek.

Wil jij verbinding maken met je publiek via begrijpelijke taal?

Toegankelijke teksten maken het verschil voor jouw organisatie.  Met mijn training Begrijpelijk Schrijven zorg ik ervoor dat jij en je collega’s verbinding krijgen met jullie doelgroep, simpelweg via begrijpelijke taal. Daardoor bereik je eindelijk het doel van je teksten.