fbpx

Wat is redigeren, corrigeren en herschrijven?

Wat is redigeren, corrigeren en herschrijven? Lees het in de blog.

Redigeren, corrigeren, herschrijven… weet jij wat het is? En wat de verschillen zijn? Grote kans dat het je begint te duizelen als je erover nadenkt, want deze drie schrijfactiviteiten lijken erg op elkaar. Ik leg je uit wat iedere term betekent.

Voordat we in de drie verschillende termen duiken, kunnen we vooropstellen dat ze te maken hebben met het verbeteren van een tekst. Dus: de fouten eruit halen en een technische en inhoudelijke check doen. In veel gevallen maakt het niet zoveel uit welke naam je geeft aan het verbeteren van de tekst. Als jij en je collega bijvoorbeeld standaard elkaars tekst even doornemen voordat ‘ie naar een klant gaat, dan zal het je collega een worst wezen of je het nou corrigeren, redigeren of herschrijven noemt wat je aan het doen bent. Maar soms is het handig om te weten wat de verschillen zijn. Als je bijvoorbeeld een tekstcorrector inschakelt (mogelijk de reden dat je op deze site zit). Of… als je gewoon nieuwsgierig bent, natuurlijk. Gaat ‘ie dan:

Redigeren

‘Redigeren’ is misschien wel de bekendste van de drie. Tegelijkertijd is voor veel mensen onduidelijk wat het precies is en hoe je het doet. Redigeren is een uitgebreide check op een tekst. Dat gaat heel handig door je wijzigingen bij te houden in Word en opmerkingen in te voegen. Ten eerste kijk je of de tekst foutloos is, dus of er geen spelling- en grammaticafouten in staan. Maar het gaat verder dan dat: je kijkt ook naar de schrijfstijl. Of de tekst een beetje lekker loopt. En ook naar de opbouw van de tekst, dus of de zinnen en alinea’s voor een logisch geheel zorgen. Misschien check je wel of de tekst op een van de zes taalniveaus zit, zoals taalniveau B1.

Corrigeren

Ga je een stapje terug, dan ben je een tekst aan het corrigeren. Met corrigeren kijk je puur of de tekst taalkundig gezien klopt en dus foutloos is. Je let op spelling, grammatica en interpunctie. Zijn de foutjes er allemaal uit, dan hoef je verder niet in de rest van de tekst te duiken. Om de inhoud maak jij je niet druk.

Herschrijven

Als je de tekst nou écht stevig aanpakt, dan ben je aan het herschrijven. Je stelt de tekst dan helemaal opnieuw samen, waardoor er een nieuwe tekst uitrolt. Toch creëer je de tekst niet helemaal uit het niets – je hebt immers een tekst aangeleverd gekregen. Op basis daarvan maak jij een nieuw stuk. Herschrijven is dus eigenlijk corrigeren en redigeren tegelijk, plús het schrijven van nieuwe zinnen en alinea’s. Ook geef je de tekst misschien een nieuwe tekststructuur. Om een tekst te herschrijven is het vaak nodig om wat achtergrondkennis te hebben of research te doen.

Verschillen: corrigeren, redigeren en herschrijven

• Corrigeren kost over het algemeen minder tijd dan redigeren

• Bij corrigeren bemoei je je niet met de inhoud, bij redigeren wel
• Bij redigeren pas je een tekst aan, bij herschrijven schrijf je een (grotendeels) nieuwe tekst
• Herschrijven kost meer tijd dan corrigeren en redigeren

Bekijk de voorbeeldtekst

Wil jij een tekst redigeren, corrigeren of herschrijven, maar weet je niet hoe dat werkt in Word? Bekijk dan mijn voorbeeldtekst. Je leert hoe je opmerkingen maakt en wijzigingen in de kantlijn van Word zet. Ook kom je voorbeelden tegen van hoe je een ingewikkelde tekst begrijpelijk maakt. 

Wil jij tips over begrijpelijk schrijven?

Wil jij eenvoudige, lekker leesbare teksten schrijven? En kun je wel wat tips gebruiken? Download dan de gratis checklist die je richtlijnen geeft voor het schrijven van een begrijpelijke tekst. Aan de slag!

Klaar met ploeteren op
wollige teksten?

Download de gratis checklist:

Checklist begrijpelijk schrijven