|

Tekst redigeren/corrigeren in Word: voorbeeld

Wil jij weten hoe je een tekst redigeert en corrigeert in Word? Download dan de voorbeeldtekst en zie hoe ik het doe. In de kantlijn vind je mijn wijzigingen en opmerkingen, en je ziet hoe ik er een begrijpelijke tekst van maak op taalniveau B1.

De voorbeeldtekst kun je zien als een informatief artikel op een website. Ik doe de tekstcorrectie en het redigeren in Word. Ik heb dan wijzigingen bijhouden aangezet, waardoor al mijn wijzigingen automatisch in de kantlijn komen te staan. Ook plaats ik daar opmerkingen, vragen en tips. Mijn doel is natuurlijk een foutloze tekst, en daarnaast zorg ik ervoor dat ‘ie op taalniveau B1 zit en dus begrijpelijk is voor een breed publiek.

Download de voorbeeldtekst

Het is wat lastig om het complete Wordbestand te ‘screenshotten’ en leesbaar in deze blog te zetten, dus kun je hier het Wordbestand direct downloaden. Daar kun je alle opmerkingen in de kantlijn uitklappen en lezen.

Tekst redigeren en corrigeren: voor & na

Om je alvast een indruk te geven van het verschil tussen de tekst vóór en nadat ik ermee aan de slag ben gegaan, zie je hieronder twee van de alinea’s: hoe ze eerst waren, en daarna met mijn wijzigingen nog rood onderstreept. In het Wordbestand hierboven kun je ook tips en uitleg lezen in de kantlijn. Wat een verschil hè? Het stuk hiervoor was niet slecht, maar wel veel te ingewikkeld. Het is nu een tekst geworden in begrijpelijke taal. 

Een tekst redigeren en corrigeren maakt ‘m vlotter en toegankelijker. Een goed idee als je bijvoorbeeld schrijft voor inwoners van een gemeente.

Bovenste alinea, voor:

Bovenste alinea, na:

Een van de alinea’s, voor:

Een van de alinea’s, na:

Verschil tussen redigeren en corrigeren?

Wat is eigenlijk het verschil tussen redigeren en corrigeren? En vanaf wanneer ben je een tekst aan het herschrijven? Al deze schrijfactiviteiten maken een tekst beter, maar allemaal op een andere manier. In mijn blog leg ik je meer uit over het verschil tussen redigeren, corrigeren en herschrijven. 

Wil jij verbinding maken met je publiek via begrijpelijke taal?

Toegankelijke teksten maken het verschil voor jouw organisatie.  Met mijn 1-op-1-coaching Vet Begrijpelijk Schrijven zorg ik ervoor dat jij verbinding krijgt met je publiek via begrijpelijke taal. Daardoor bereik je eindelijk het doel van je teksten.