fbpx

Tekst redigeren/corrigeren in Word: voorbeeld

Tekst corrigeren in Word: zo doe je dat.

Wil jij weten hoe je een tekst kunt redigeren en corrigeren in Word? Download dan de voorbeeldtekst en zie hoe ik het doe. In de kantlijn vind je mijn wijzigingen en opmerkingen, en je ziet hoe ik er een begrijpelijke tekst van maak op taalniveau B1.

De voorbeeldtekst kun je zien als een informatief artikel op een website. Een andere soort tekst redigeren kan ik ook, denk bijvoorbeeld aan brieven naar inwoners van gemeenten. Ik doe de tekstcorrectie en het redigeren in Word. Ik heb dan wijzigingen bijhouden aangezet, waardoor al mijn wijzigingen automatisch in de kantlijn komen te staan. Ook plaats ik daar opmerkingen, vragen en tips. Mijn doel is natuurlijk een foutloze tekst, en daarnaast zorg ik ervoor dat ‘ie op taalniveau B1 zit en dus begrijpelijk is voor de meeste Nederlanders. 

Download de voorbeeldtekst

Het is wat lastig om het complete Wordbestand te ‘screenshotten’ en leesbaar in deze blog te zetten, dus kun je hier het Wordbestand direct downloaden. Daar kun je alle opmerkingen in de kantlijn uitklappen en lezen.

Tekst redigeren en corrigeren: voor & na

Om je alvast een indruk te geven van het verschil tussen de tekst vóór en nadat ik ermee aan de slag ben gegaan, zie je hieronder twee van de alinea’s: hoe ze eerst waren, en daarna met mijn wijzigingen nog rood onderstreept. In het Wordbestand hierboven kun je ook tips en uitleg lezen in de kantlijn. Wat een verschil hè? Het stuk hiervoor was niet slecht, maar wel veel te ingewikkeld. Het is nu een tekst geworden die voor veel meer mensen te begrijpen is. Een tekst redigeren en corrigeren maakt ‘m bondiger, en moeilijke woorden worden weggelaten of uitgelegd. 

Bovenste alinea, voor:

Deze tekst redigeren en corrigeren? Dat doe je via de Wijzigingen bijhouden in Word.

Bovenste alinea, na:

In deze voorbeeldtekst (alinea 1) laat ik zien hoe het werkt: een tekst redigeren en corrigeren in Word.

Een van de alinea’s, voor:

Aanpassingen maak je via 'Wijzigingen bijhouden' in Word.

Een van de alinea’s, na:

In deze voorbeeldtekst (alinea 2) laat ik zien hoe het werkt: een tekst redigeren en corrigeren in Word.

Wat is eigenlijk het verschil tussen redigeren en corrigeren? En vanaf wanneer ben je een tekst aan het herschrijven? Al deze schrijfactiviteiten maken een tekst beter, maar allemaal op een andere manier. In mijn blog leg ik je meer uit over het verschil tussen redigeren, corrigeren en herschrijven. 

Meer weten over begrijpelijk schrijven?

Wil jij meer weten over het schrijven van eenvoudige, lekker leesbare teksten? Download dan de gratis checklist die je richtlijnen geeft voor het schrijven van een begrijpelijke tekst. Aan de slag!

Klaar met ploeteren op
wollige teksten?

Download de gratis checklist:

Checklist begrijpelijk schrijven