fbpx

Taalniveaus A1 t/m C2 en wat ze betekenen

Taalniveaus A1 t/m C2: ik leg uit wat ze betekenen.

Met een taalniveau kun je een tekst meten. Zo kom je erachter hoe moeilijk een tekst is. Ook kun er lezers mee indelen. In Nederland hebben we zes taalniveaus: A1, A2, B1, B2, C1 en C2. Wat betekenen die niveaus?

Als je dacht dat taalniveaus alleen iets zijn voor op de basisschool, heb je het mis. Niet alleen kinderen, maar ook volwassenen kun je indelen in groepjes, als het gaat om het niveau waarop ze spreken en lezen. Als tekstschrijver is het handig om te weten wie je tekst leest. En welk taalniveau daar het beste bij past. Ik leg je uit welke taalniveaus er zijn en wat je er als tekstschrijver aan hebt.

Taalniveaus: waarom bestaan ze?

De indeling met taalniveaus is bedacht om lezers in te delen. En om teksten te meten. Hoe hoger een taalniveau, hoe moeilijker de tekst. Als communicatieprofessional (tekstschrijver, redacteur, copywriter, communicatieadviseur…) is het daardoor handig om over de taalniveaus te communiceren. Met je opdrachtgever bijvoorbeeld. Als je klant aangeeft dat zijn publiek taalniveau B2 heeft, weet je direct op welk niveau je moet schrijven. Andersom kun je ook teksten toetsen en het niveau eventueel aanpassen. Stel, je moet een tekst van een klant redigeren. De tekst is hartstikke ingewikkeld. En je weet dat het publiek (de doelgroep) van de klant niet meer dan het eenvoudige taalniveau B1 begrijpt. Dan moet je een hoop aan de tekst veranderen.

Hoe zijn de Nederlandse taalniveaus verdeeld?

Nederlandse taalgebruikers zijn dus in te delen in zes taalniveaus. Het makkelijkste niveau is A1, de moeilijkste is C2.  

Taalniveau A1

Iemand die (alleen) taalniveau A1 begrijpt en spreekt, is een beginnend taalgebruiker. Hij begrijpt eenvoudige woorden en namen en heel korte zinnen. 

Taalniveau A2

Taalniveau A2 is ook heel eenvoudig. Iemand die dit niveau begrijpt, snapt de boodschap van korte, eenvoudige teksten. Die teksten moeten concreet zijn en gaan over de eigen omgeving. 

Taalniveau B1

Daar zul je ‘m hebben: taalniveau B1, het niveau dat 80% van de Nederlanders begrijpt. B1 draait om begrijpelijke taal. Mensen met dit taalniveau begrijpen de meeste teksten die over veelvoorkomende onderwerpen gaan. Als ze verstand hebben van een wat ingewikkelder onderwerp begrijpen ze teksten die hierover gaan meestal ook. Een van de kenmerken van taalniveau B1 en de onderliggende niveaus, is een duidelijke tekststructuur.

Taalniveau B2

Iemand die taalniveau B1 begrijpt,  snapt ingewikkeldere teksten. Al helemaal als het gaat over een (wat moeilijker) onderwerp dat hij in zijn eigen beroep of interessegebied tegenkomt. 

Taalniveau C1

Heeft iemand taalniveau C1, dan begrijpt hij moeilijke, lange teksten, ook als die abstract zijn. Ook teksten die niet gaan over het eigen beroep kan hij begrijpen. De lezer snapt ook uitdrukkingen. En hij kan taal zelf goed inzetten om iets uit te leggen. 

Taalniveau C2

Dit is het moeilijkste taalniveau. Iemand die C2 begrijpt, begrijpt eigenlijk alles wat in het Nederlands wordt gezegd of geschreven. 

Een veelvoorkomend taalniveau: B1

Een taalniveau dat veel gebruikt wordt, is taalniveau B1. Omdat het grootste deel van de Nederlanders dit niveau begrijpt, weet je als tekstschrijver zeker dat veel mensen jouw B1-tekst snappen. De Rijksoverheid schrijft op taalniveau B1. En ik ook vaak. Het is het taalniveau dat het meest geschikt is voor het ‘grote publiek’. 

Ingewikkeld is niet verboden

Dat veel mensen taalniveau B1 begrijpen, betekent trouwens ook niet dat je nooit ingewikkeldere teksten mag schrijven. Als je zeker weet dat je publiek bijvoorbeeld C2 begrijpt, kun je best een tekst schrijven met moeilijke woorden of jargon. Je hoeft dan het MAND-principe ook niet te gebruiken. Toch zou ik, óók voor hoogopgeleide mensen, je teksten lekker leesbaar houden. Ook een arts of advocaat die veel ingewikkelde termen begrijpt, worstelt zich niet graag door een wollige tekst. 

Download de gratis checklist over begrijpelijk schrijven.

Wil jij weten hoe je eenvoudige teksten schrijft, bijvoorbeeld op taalniveau B1? Download dan de gratis checklist die je richtlijnen geeft voor het schrijven van een begrijpelijke tekst. Aan de slag!

Klaar met ploeteren op
wollige teksten?

Download de gratis checklist:

Checklist begrijpelijk schrijven