Waarom simpel schrijven zo #&#$*! moeilijk is

Schrijven in simpele taal: het klinkt eenvoudig, maar is voor veel mensen supermoeilijk. Waarom is dat? En belangrijker: hoe lukt simpel schrijven jou wél?

Schrijf jij weleens teksten voor je werk? Bijvoorbeeld omdat je brieven schrijft, op de klantenservice werkt of communicatieprofessional bent? Grote kans dat jij weleens hebt gehoord dat begrijpelijk schrijven belangrijk is. Met simpele, begrijpelijke taal communiceer je duidelijk en helder. Daardoor ontstaan er geen misverstanden en leveren je teksten meer resultaat op. Steeds meer organisaties weten dat. 

Misschien heb jij om die reden ook wel de opdracht gekregen om simpeler te schrijven. Of misschien wil je er zelf mee oefenen. Maar… dat blijkt verrekte moeilijk!

Wanneer is een tekst simpel?

En dat is niet gek, want veel tekstschrijvers vinden het lastig om eenvoudige teksten te schrijven. Maar wat is simpel schrijven nou precies? Ik zet een paar kenmerken voor je op een rij:

Simpel schrijven is niet simpel

Van bovenstaande kenmerken gaat het jou misschien duizelen. Want juist
eenvoudig schrijven is voor veel mensen lastiger dan je denkt. Bijvoorbeeld om deze redenen:

  • Je wil professioneel en zakelijk schrijven, en vind het lastig om daar simpele taal voor te gebruiken.
    Pas als je formeel schrijft, voelt je tekst serieus, professioneel en dus goed.
  • Je wil té veel vertellen, omdat je graag compleet wil zijn.
    Daardoor wordt je tekst langdradig en omslachtig. Ook allesbehalve simpel dus.
  • Je schrijft teksten waarin het belangrijk is dat alles precies klopt. Tot in de puntjes moet het kloppen. Bijvoorbeeld in brieven met juridische onderwerpen. Versimpelen voelt niet goed voor je, want je hebt nou eenmaal  ingewikkelde woorden nodig. Je bent, of voelt je, verplicht om die te noemen.
  • Simpel praten lukt prima, maar simpel schrijven niet. Zodra je gaat typen, wordt je taalgebruik ouderwets en stijf.
  • Je denkt dat je doelgroep het wel snapt.

Angst voor botte of kinderachtige teksten

De meeste van die redenen zijn eigenlijk niet de échte redenen waarom simpel schrijven niet lukt. Er zit nog iets achter. Vaak is dat de angst dat simpele taal domme taal is. Dat je tekst dom of niet serieus overkomt. Je wil natuurlijk niet dat je tekst kinderachtig wordt. Of misschien ben je bang dat je tekst heel zwart-wit is, zonder nuance en zelfs bot. We willen gewoon steengoede, professionele teksten schrijven en simpel voelt voor veel mensen niet als steengoed en professioneel. 

Simpel schrijven is ook professioneel

Maar wat als ik je vertel dat die doemscenario’s helemaal niet hoeven uit te komen? Kijk, er zijn natuurlijk een paar valkuilen als je schrijft in simpele taal. Zo moet je altijd een volwassen toon blijven gebruiken en moeilijke onderwerpen niet vermijden. Daarnaast moet je niet té veel schrappen, want dan kun je een klantonvriendelijke tekst krijgen. Maar verder kan ik je alleen maar aanraden om meer te schrijven zoals je praat. Zodat je verbinding maakt met je publiek, simpelweg via begrijpelijke taal. Een schrijfwijzer maken helpt ook!

Zo gaat simpel schrijven makkelijker

En misschien nog wel het belangrijkste: kijk op een andere manier naar taal. Zie het als een manier om de afstand tussen jou en je lezer kleiner te maken. Als je zo gaat denken, wordt simpel schrijven vanzelf makkelijker. Hoe dat zit, hoor je in Vet Simpel podcast #4: Hoe schrijf je makkelijker vlotte teksten?

Wil jij verbinding maken met je publiek via begrijpelijke taal?

Toegankelijke teksten maken het verschil voor jouw organisatie.  Met mijn training Begrijpelijk Schrijven zorg ik ervoor dat jij en je collega’s verbinding krijgen met jullie doelgroep, simpelweg via begrijpelijke taal. Daardoor bereik je eindelijk het doel van je teksten.