|

5 schrijftips om te schrijven zonder moeite

Je kent er vast wel eentje: zo’n type dat met alle gemak de lekkerste teksten uit zijn of haar mouw schudt. En jij maar ploeteren. Hoe doe jij dat ook, schrijven zonder moeite? Ik geef je 5 tips.

Je staart uren naar je beeldscherm en weet er uiteindelijk wat alinea’s uit te persen. Maar dat had sneller gemogen. En het lijkt wel alsof je aan de tekst kunt zien dat het schrijven niet vanzelf ging. Lekker dan; uren bezig geweest, is je tekst alsnog zo stijf als een deur. Dat moet anders! Schrijven zonder moeite doe je zo:

1. Begin met een kladje

Veel tekstschrijvers zijn zó bezig met het eindresultaat, dat ze meteen een perfecte tekst willen schrijven. Logisch dat het dan niet opschiet. Als je stilstaat bij elk woord en elke zin, dan duurt het te lang. Laat het eindresultaat daarom even los: maak eerst een kladje van je tekst. Verzin een titel, een intro, de tussenkopjes. Het hoeft niet mooi te zijn. Schrijf desnoods ‘Hier iets over planten’ of ‘Vertellen dat planten genoeg water nodig hebben en welke planten juist minder water nodig hebben’. Gebruik bullets of zet pijltjes tussen oorzaak en gevolg. 

Je zult zien dat het invullen van de rest van de tekst hierna een stuk makkelijker gaat. De basis staat namelijk al, en je hebt al een fijne tekststructuur te pakken. Zo maak je het je lezer makkelijk, maar ook jezelf.

2. Schrijf zoals je praat

Als je mijn blogs weleens vaker leest of me volgt op Instagram, heb je me dit al vaker horen zeggen. Door te schrijven in normalemensentaal, krijg je teksten die lopen als een trein. Dit is misschien wel dé tip voor schrijven zonder moeite. Als je schrijft zoals je praat, schrijf je namelijk zoals je het ook in een gesprek zou zeggen. Geen chique gesprek met een burgemeester, maar met je buurvrouw of je beste vriend. Hou het begrijpelijk en gebruik geen moeilijke woorden. 

3. Blijf dicht bij jezelf

Klinkt als een cliché levensmotto, maar deze werkt ook bij het schrijven van lekkere teksten. Als je je niet te druk zou maken om het eindresultaat of ‘wat de mensen ervan vinden’; heb je dan een bepaalde schrijfstijl? Iets wat je graag doet met teksten? Misschien gebruik je graag metaforen (een soort vergelijkingen). Of misschien schrijf je met humor of gebruik je een bepaalde zinsvolgorde. Blijf die eigen stijl vooral gebruiken. Natuurlijk kun je niet van elke tekst een bont festijn maken, maar experimenteer eens. Een vleugje ‘jou’ maakt een tekst vaak lekker om te lezen.

4. Lees teksten van anderen

Kijk eens naar teksten van collega’s of andere tekstschrijvers; ze kunnen je een hoop inspiratie geven. Na-apen moet je natuurlijk nooit doen; als je schrijft in een stijl die niet bij jou past, val je door de mand. Maar door veel te lezen, kom je vanzelf in een lekkere schrijfmodus. 

5. Kijk na en vraag feedback

Of je nou beginnend schrijver bent of al jaren stukjes typt, je werk even wegleggen is altijd een goed idee. Ga even heel wat anders doen en lees je tekst dan met een frisse blik. Hardop lezen werkt ook goed. Rol je een beetje door de tekst heen? Of mag de tekst nog wat losser? Maak dan aanpassingen. En luister ook pas bij deze stap naar je eventuele drang naar perfectie. Let pas hier op spellings- en grammaticaregels en andere details. 

Laat tekst daarna aan iemand lezen. Dat is best eng, dat weet ik. Maar van de eerste blik van iemand anders leer je het allermeest. 

Wil jij verbinding maken met je publiek via begrijpelijke taal?

Toegankelijke teksten maken het verschil voor jouw organisatie.  Met mijn training Begrijpelijk Schrijven zorg ik ervoor dat jij en je collega’s verbinding krijgen met jullie doelgroep, simpelweg via begrijpelijke taal. Daardoor bereik je eindelijk het doel van je teksten.