fbpx

Schrijven zoals je praat: zo doe je dat

Schrijven zoals je praat: hoe werkt dat?

Van een stijve tekst wordt niemand vrolijk. Schrijf daarom liever een beetje gewoon, in normalemensentaal. Maar hoe werkt dat, schrijven zoals je praat? 

Ken je dat, van die teksten die lopen als een trein? Als een gek raas je door de alinea’s heen. De woorden zijn herkenbaar, de zinnen lopen soepel… het is net alsof je met iemand staat te praten. De tekst is heerlijk ‘gewoon’. En het mooie is: dat kan jij ook. Al stop je maar iéts van jouw eigen spreektaal in je tekst, dan wordt de tekst al vlotter. En begrijpelijker! Ja, ik ben dus echt wel fan van schrijven zoals je praat. 

Schrijftaal of spreektaal

Als je schrijft zoals je praat, gebruik je (vooral) spreektaal. Een tekst in spreektaal leest lekkerder dan een tekst in schrijftaal. 

Bij schrijftaal maken mensen hun woorden en zinnen wat mooier op papier. Opeens gebruiken ze moeilijke woorden als ‘indien’, ‘met betrekking tot’ en ‘echter’. Of ze smijten met zogenaamd interessante vaktaal die ze heus niet oplepelen als ze op een verjaardag zitten te vertellen. 

Spreektaal is anders. Deze taal ligt dichter bij ‘gewone mensen’. De schrijver maakt het niet mooier dan het is, en je merkt gewoon dat het meer vanuit hem zelf komt. 

Tip

Lees je tekst na het schrijven hardop voor. Rollen de zinnen niet soepel je mond uit? Voelen ze niet als 'jij'? Dan moet je nog wat sleutelen. Dan staat je tekst nog iets te veel in schrijftaal.

5 tips voor schrijven zoals je praat

Dat je 1. je eigen woorden moet gebruiken, is logisch. Daarom hier wat extra tips voor schrijven in normalemensentaal:

2. Wissel korte zinnen en lange zinnen af.
Als je praat, zijn toch ook niet al je zinnen even lang? 

3. Spreek de lezer aan.
Stel een vraag aan de lezer of geef een herkenbaar voorbeeld. Toon interesse, net als je in een gesprek zou doen.

4. Gooi sommige (ongeschreven) schrijfregels overboord.
Begin een zin eens met ‘maar’, ‘dus’ of ‘en’. Dat maakt de boel informeler.

5. Doe alsof je praat tegen je doorsnee klant of lezer.
Doe alsof je een gesprek met hem hebt. Gewoon, in de supermarkt, tussen de bananen. Wat vertel je hem?

Volg deze stappen, en je zult zien dat je tekst een stuk begrijpelijker is. Handig als je schrijft voor een breed publiek of op het eenvoudige taalniveau B1. 

PS: In mijn online cursus Begrijpelijk schrijven leer je veel meer over schrijven zoals je praat. Eén van de modules gaat namelijk helemaal over eenvoudig taalgebruik en schrijven in spreektaal. Met handige voorbeelden, een interactief spelletje en werkboek met leerzame opdrachten. 

Meer weten over begrijpelijk schrijven?

Wil jij meer weten over het schrijven van eenvoudige, lekker leesbare teksten? Download dan de gratis checklist die je richtlijnen geeft voor het schrijven van een begrijpelijke tekst. Aan de slag!

Klaar met ploeteren op
wollige teksten?

Download de gratis checklist:

Checklist begrijpelijk schrijven