fbpx

Jargon: waarom je ‘t beter niet kunt gebruiken

Jargon: waarom je 't beter niet kunt gebruiken

Als je Googlet op ‘wat is jargon?’ dan vind je twee dingen. 1: Het is taal die binnen een groep mensen of vak wordt gesproken, en 2: Het is voor buitenstaanders onbegrijpelijk. En daar heb je meteen de redenen te pakken waarom je beter géén jargon in je teksten kunt gebruiken. Ik leg uit hoe dat zit.

Okee, jargon is dus een vorm van onbegrijpelijke taal. Mag je het dan nooit meer gebruiken tijdens het schrijven? Jawel. Als je zeker weet dat jouw publiek begrijpt wat je bedoelt, moet je het lekker doen. Maar zodra je gaat schrijven voor een breed publiek, kun je het beste je taalgebruik daarop aanpassen.

Wat is jargon precies?

Jargon is taal die binnen een bepaalde groep wordt gesproken. Het zijn moeilijke woorden die voor buitenstaanders, mensen buiten de groep of het beroep, niet te begrijpen zijn. Kantoorjargon of managementjargon bijvoorbeeld wordt op kantoren veel gebruikt. Dankzij de boeken van Japke D. Bouma ligt dit taaltje nogal onder vuur. Want wat zeggen we nou eigenlijk als we het hebben over ‘lekker in je kracht staan’, ‘een call hebben’ en ‘ergens een plasje over doen?’. 

Jargon = onbegrijpelijk

En omdat jargon niet alledaags is, kun je het beter niet gebruiken in je teksten. Eén van de regels voor het schrijven van begrijpelijke teksten (bijvoorbeeld op taalniveau B1) is namelijk: gebruik geen vaktaal. Want je wil dat veel mensen de tekst begrijpen. Jargon is dan dus helemaal hartstikke verboden, want je wil niemand uitsluiten. 

Maar wat moet ik dán schrijven?

Jargon is makkelijk te vermijden. Vraag je bij alles wat je schrijft af: begrijpt mijn lezer dit? Als ik dit aan een willekeurige persoon op straat of in de supermarkt vertel, heeft ‘ie dan een idee van wat ik vertel? Bijna altijd zijn er eenvoudige synoniemen voor een lastig jargonwoord te vinden. Zo wordt de tekst ook begrijpelijk voor mensen die niet dezelfde kennis of achtergrondinformatie hebben als jij. Doe maar lekker gewoon, dus. 

Meer over begrijpelijke teksten

Wil je meer weten over het schrijven van begrijpelijke teksten? Je weet nu dat je jargon dan beter kunt vermijden. Ook de regels van taalniveau B1 kunnen je op weg helpen. In deze blog lees je wat taalniveau B1 is en hoe je het gebruikt in je begrijpelijke teksten. Check ook de 3 valkuilen van simpele teksten, zodat je ook weer niet doorslaat. 

Download de gratis checklist

Heb je de smaak te pakken en wil je begrijpelijke teksten schrijven? Download dan de gratis checklist die je richtlijnen geeft voor het schrijven van eenvoudige, lekkere teksten (zonder jargon natuurlijk). Aan de slag!

Één reactie

  1. […] niveau te gaan schrijven. Je weet inhoudelijk namelijk superveel over het onderwerp. En sommige (jargon)woorden zíjn nou eenmaal ingewikkeld. Hoe moet je dat nou simpel houden?! Ja, dat kan nog best […]

Reacties zijn gesloten.

Klaar met ploeteren op
wollige teksten?

Download de gratis checklist: