fbpx

Veel overheidsinstanties willen begrijpelijkere teksten. Ook de gemeente Zwolle wilde dat. Zij vroegen mij om hulp bij het duidelijker maken van de (honderden) teksten op Zwolle.nl. Uitdaging geaccepteerd!

Het aanpassen van teksten was onderdeel van een groot project. De gemeente Zwolle wilde namelijk de hele site toegankelijker maken. Daar horen een aantal technische aanpassingen bij, maar dus ook simpelere teksten. Bestaande en nieuwe teksten moesten begrijpelijk(er) worden. 

Wat heb ik gedaan?

Mijn werk bestond uit het redigeren van honderden teksten op Zwolle.nl. Nieuwsberichten, maar ook ‘vaste’ pagina’s. Denk aan pagina’s waarop je leest hoe je je paspoort aanvraagt. Of waar je je afval kwijt moet. Voor veel mensen waren die teksten veel te ingewikkeld. Dat is natuurlijk niet wat de gemeente wil; die wil alle inwoners goed kunnen helpen. Ik zorgde er dus voor dat het belangrijkste in de tekst naar voren kwam, dat er geen moeilijke woorden meer in te vinden waren en dat de zinnen niet te lang waren. Verder gaf ik tips en advies aan de communicatiemedewerkers van de gemeente.

Ik kan je nog geen geredigeerde teksten laten zien, want dat is een enorme (digitale) stapel. Dat moet nog online worden gezet en dat is heel veel werk. Hieronder een voorbeeld van een pagina die ik geredigeerd heb (dit is dus nog de oude versie):

Klaar met ploeteren op
wollige teksten?

Download de gratis checklist:

Checklist begrijpelijk schrijven