fbpx

Begrijpelijk schrijven voor jouw publiek: leer het zelf.

Wil jij leren hoe je de boodschap van jouw organisatie overbrengt, met begrijpelijke, bondige teksten? Met de online cursus Begrijpelijk schrijven leer je (ingewikkelde) dingen vertellen in gewone taal. Voor communicatieprofessionals, webredacteuren, ambtenaren en anderen die schrijven voor een breed publiek.

Begrijpelijk schrijven leer je bij de Vet Simpel Academie.

Je bent klaar met ploeteren op wollige teksten.

Regelmatig worstel je je door het schrijven heen. Je wíl je tekst wel lekker leesbaar en eenvoudig maken, maar het lukt je niet.  

Je weet dat jouw teksten vlotter kunnen. Maar hoe?

Jij kunt een aardig woordje schrijven, daar ligt het niet aan. Je kent de spellingsregels, je weet hoe je een correcte tekst schrijft.

Maar echt vlot en begrijpelijk schrijven, dat vind je lastig. En je teksten ook nog eens simpel maken zonder dat het saai wordt? Dat lukt al helemaal niet.

Zodra jij gaat typen, wordt je taalgebruik opeens langdradig en formeel.

Sommige dingen kún je gewoon niet op een begrijpelijke manier uitleggen, denk je vaak. Er bestaan geen eenvoudige woorden en korte zinnen die jouw verhaal op papier kunnen zetten. 

Dus hou je het maar bij formele woorden en lange zinnen. En wijk je niet af van de vaktaal die je gewend bent. Lekker veilig. Maar of de boodschap overkomt? Je hebt geen idee. Of je teksten vlot en toegankelijk zijn? Mwah.  

Het is tijd voor een frisse wind.

Je wil teksten schrijven die jouw (brede) publiek begrijpt. Teksten waarmee je dingen uitlegt in gewone taal. Die eenvoudig zijn, en toch professioneel. Teksten die jouw publiek echt bereiken – waar werk je anders zo hard voor? Iédereen kan leren begrijpelijk te schrijven. Jij dus ook!

Wat je leert tijdens de cursus Begrijpelijk schrijven

Hoe je teksten schrijft in gewone taal, zonder wollige constructies, passieve of formele woorden en vaktaal

Hoe je doelgroepgericht schrijft, met teksten die passen bij jouw publiek

Hét recept voor een lekkere, eenvoudige tekst met een heerlijk heldere boodschap

Wat taalniveau B1 is en waarom je dit niveau wel of niet zou toepassen op jouw teksten

Concrete tips voor begrijpelijk schrijven voor de verschillende kanalen van jouw bedrijf, zoals je website, (nieuws)brieven en social media

Wie ben ik?

Mijn naam is Silke Polhuijs, een tekstschrijver en schrijfcoach met een specialisme: begrijpelijk schrijven. 

Met een diploma journalistiek op zak deed ik de afgelopen jaren werkervaring op in onder andere contentmarketing, de televisiewereld en de journalistiek. Werkgevers en opdrachtgevers wisten mij steeds vaker te vinden als er iets ingewikkelds op een makkelijke manier moest worden uitgelegd. Daarom besloot ik alléén nog maar eenvoudige teksten te schrijven. Vet Simpel werd geboren! 

Nu leer ik jou graag begrijpelijk schrijven, waardoor je iedereen in je publiek kunt bereiken. Je leert heldere, lekkere teksten schrijven – van papieren brief tot websitetekst. Samen komen we tot de kern van de boodschap. Daar word ik gewoon heel enthousiast van. 

Hoe ziet de cursus Begrijpelijk schrijven eruit?

Module 1: Begrijpelijk schrijven

Je begint met wat theorie. Wat kun je bereiken met eenvoudige teksten? En wat zijn de redenen om het voor jouw bedrijf in te zetten? Samen kijken we naar goede én slechte voorbeelden.

Module 2: Taalniveaus

 

 Je leert over de verschillende taalniveaus en over het begrijpelijke taalniveau B1. En waarom je dit niveau voor jouw teksten zou kunnen gebruiken – of waarom juist niet. 

 

Module 3: Jouw publiek

Voor wie schrijf jij eigenlijk? Heb jij al een duidelijk publiek? In deze module leer je wat je van je publiek moet weten om teksten voor ze te schrijven. Ook leer je wat doelgroepgericht schrijven betekent.

Module 4: Structuur aanbrengen

In deze module leer je hoe je duidelijk maakt wat de boodschap van de tekst is. Maar ook hoe je de hoofd- en bijzaken van een tekst onderscheidt. Én hoe je de lezer bij de hand neemt, zodat hij niet verdwaalt in je tekst.

Module 5: De vaart erin


Aan de slag met het door mij zelf ontwikkelde MAND-principe. Hoe zorg je ervoor dat een tekst niet langdradig of wollig is? Hou de vaart erin en voorkom wollig, passief taalgebruik en onnodige zinnen. Hoe moet het dan wél?

Module 6: Vaktaal

 

In deze module onderzoek je wat vaktaal is, welke soorten er zijn en welke vaktaal op de loer ligt bij jouw organisatie. Ontdek hoe je in eenvoudige woorden uitlegt wat je je publiek wil vertellen en krijg hiervoor handige tips.

Module 7: Eenvoudig taalgebruik

 

Welke woorden en zinnen zijn te moeilijk voor jouw publiek? Hoe kom je erachter welke woorden en zinnen je dan wél gebruikt? In deze module ga je aan de slag met eenvoudig taalgebruik dat past bij jouw publiek.

Module 8: Valkuilen

 

Oké, nu weet je hoe je een begrijpelijke tekst schrijft. Maar nu moet je het ook nog in de praktijk brengen! Ontdek in welke valkuilen je kunt vallen bij eenvoudig schrijven én hoe je voorkomt dat je daarin valt.

Kies jouw programma

Basis

Cursus Begrijpelijk schrijven
197
(excl. btw)
 • Volledig online te volgen, op computer, tablet of smartphone
 • Op je eigen tempo te doen
 • 8 modules
 • Video's, werkboeken met opdrachten en checklists
 • Praktische tips en handige praktijkvoorbeelden
 • Onbeperkt vragen stellen via e-mail

VIP

Cursus Begrijpelijk schrijven + feedback + bonussen
397
(excl. btw)
 • Alles van de Basiscursus
 • Feedback op 2 teksten: tijdens of na de cursus (wanneer jij wil)
 • Bonus: Tips om begrijpelijk schrijven op de kaart te zetten bij collega's + checklist schrijfwijzer voor jouw organisatie
 • Bonus: Bij elke module een quizzen om jouw kennis te testen
 • GRATIS boek ‘Ga lekker zelf in je kracht staan’ over kantoortaal t.w.v. 14,99 bij jou in de brievenbus

Wat levert de cursus Begrijpelijk schrijven jou op?

Binnen een paar maanden gooi je de communicatie van jouw bedrijf helemaal om. 

Na deze cursus:

Schrijf je in 'gewone' taal, dus ploeter je niet meer op formele, langdradige teksten

Zijn je teksten toegankelijk en doelgroepgericht, waardoor ze nu wél bij je publiek passen;

Kun je eenvoudig en vlot schrijven voor verschillende kanalen van jouw bedrijf, zoals de website, (nieuws)brieven en social media

Bereik je het doel van je teksten, omdat lezers nu wél doorklikken, de tekst uitlezen of zich aanmelden

Heb je weer plezier in het schrijven, omdat je weet dat je teksten nu wél gelezen worden

Cursus

Twijfel je? Plan een gesprek en ontdek of begrijpelijk schrijven iets voor jou is.

Dit zeggen andere deelnemers:

Kijk mee in de cursus

Benieuwd hoe de cursus Begrijpelijk schrijven eruitziet? En hoe ik de cursus interactief en vooral leuk heb gemaakt? Hier laat ik je het zien:

Jouw vragen beantwoord

De cursus is bedoeld voor communicatieprofessionals, (web)redacteuren, ambtenaren en anderen die schrijven voor een breed publiek. 

Het kan zijn dat je al een aardig woordje kan schrijven, maar niet weet hoe je dit begrijpelijk en helder doet. Dan is deze cursus perfect voor jou. 

Je mag meedoen als je in loondienst werkt, maar ook als je ondernemer bent. 

Let op: een van de bonussen In de VIP-cursus is voor ondernemers wat minder relevant, namelijk de tips om begrijpelijk schrijven op de kaart te zetten bij collega’s. Toch kunnen ook ondernemers hier inspiratie uit halen voor hun eigen content en doelstellingen.

De cursus bestaat uit video’s, opdrachten, werkboeken, checklists en andere extra’s. Als je de VIP-cursus volgt, zijn er ook nog quizzen, en krijg je feedback op 2 teksten. Door deze afwisseling en interactie blijft de lesstof nog beter hangen. 

Je hoeft niets te downloaden om de cursus te kunnen volgen. Zodra je je hebt aangemeld, ontvang je een link waarmee je direct kunt inloggen op een apart gedeelte op deze website. 

Dat zou ik zeker even onderzoeken, want veel werkgevers hebben een opleidingsbudget beschikbaar. Als je de cursus koopt, krijg je een factuur in je mailbox waarmee je de kosten kunt declareren.

Als je de VIP-cursus volgt, krijg je feedback op 2 teksten. Zo kun je het geleerde nog sneller in de praktijk brengen, omdat je meteen verder kunt met de feedback die je krijgt. Je mag de teksten tijdens de cursus insturen, maar ook tot 3 maanden na de cursus.

 Je mag zelf weten wat voor teksten dit zijn, zoals schrijfopdrachten die je tijdens de cursus hebt gedaan. Je kunt ook teksten insturen die je al had liggen, al raad ik je aan om nieuwe teksten te schrijven met de kennis die je hebt opgedaan in de cursus. Zo kun je goed testen wat jij van de cursus hebt geleerd! 

Voorwaarde voor de teksten is dat ze, per tekst, op maximaal een A4 passen (lettergrootte 12). 

Zodra je toegang hebt tot de online academie kun je voor altijd inloggen. Je kunt er daarom zo lang over doen als je zelf wil. Of je kunt hem later een tweede keer volgen (je krijgt dan geen feedback meer op teksten).

In totaal doe je gemiddeld 10 uur over de cursus. Je bekijkt dan de video’s, leest de checklists en vult de werkboeken in. Bij de VIP-cursus doe je er wat langer over, vanwege de extra module, de quizzen en de teksten die je schrijft voor de feedback.

Je hoeft de cursus natuurlijk niet in één keer te volgen. Zodra je toegang hebt tot de online academie kun je voor altijd inloggen. Je kunt er daarom zo lang over doen als je zelf wil. Of je kunt hem later een tweede keer volgen (je krijgt dan geen feedback meer op teksten).

Ja, je kunt je vragen mailen naar info@vet-simpel.nl. Ik probeer zo snel mogelijk te antwoorden, zodat je snel weer aan de slag kunt. Je kunt bijvoorbeeld doorvragen over iets dat je niet begrijpt. 

Feedback op je teksten kun je alleen krijgen als je de VIP-cursus volgt. Dat geldt ook voor schrijfopdrachten uit de werkboeken. Die kan iedereen doen, maar alleen VIP-cursisten krijgen er feedback op. 

Losse, kleine vragen kun je natuurlijk altijd stellen.

Ja! Als jij liever een training Begrijpelijk schrijven met collega’s volgt, bekijk dan mijn incompany training. Deze training geef ik offline en online.

Stuur een mailtje naar info@vet-simpel.nl en dan help ik je zo goed mogelijk.

Klaar met ploeteren op
wollige teksten?

Download de gratis checklist:

Checklist begrijpelijk schrijven