Tussenkopjes schrijven | Zo maak je ze begrijpelijk en goed
Niemand wordt vrolijk van een enorme lap tekst. Daarom zijn tussenkopjes uitgevonden. Hier 5 tips voor begrijpelijke tussenkoppen!
Vet Simpel | Training en coaching | Silke Polhuijs
Niemand wordt vrolijk van een enorme lap tekst. Daarom zijn tussenkopjes uitgevonden. Hier 5 tips voor begrijpelijke tussenkoppen!
Als je een brief of e-mail schrijft, wil je je lezer informatie geven. En misschien wil je dat je lezer iets doet. Door een duidelijke brief te schrijven, bereik je het doel van je tekst.
Taalniveau B1 is het niveau dat de meeste Nederlanders begrijpen. Maar hoe ziet een B1-tekst er eigenlijk uit? En waar moet je aan denken?
Vaktaal: als je begrijpelijk wil schrijven, moet je het niet te vaak gebruiken. Maar wat moet je dán schrijven? En wanneer gebruik je het wel?
Spreek je de lezer van je teksten aan met ‘u’ of ‘je’? Die vraag krijg ik vaak van mensen die zich bezighouden met begrijpelijke taal. Want welke aanspreekvorm past bij zo’n toegankelijke tekst?
Werken er meerdere tekstschrijvers bij jouw organisatie? Bepaal dan samen de toon en stijl van jullie teksten. Met de stappen hieronder maak je een schrijfwijzer voor het bedrijf.
Heldere teksten zorgen voor goed geïnformeerde bewoners, klanten of cliënten. Maar wist je dat heldere taal je daarnaast tijd en geld scheelt?
Bij doelgroepgericht schrijven pas je je aan aan je lezer. Maar hoe werkt dit bij een breed publiek? Dan heb je toch niet echt een doelgroep?
Vind je kort en bondig schrijven moeilijk? Gelukkig kun je daar wat aan doen. Bijvoorbeeld met mijn favoriete trucje.
Schrijven in simpele taal: het klinkt eenvoudig, maar is supermoeilijk. Waarom is dat? En belangrijker: hoe lukt simpel schrijven jou wél?
Ouderwetse woorden maken je tekst stoffig en stijf. Schrap deze 16 woorden dus en vervang ze voor een heldere versie.
Hoe schrijf je brieven en e-mails in duidelijke taal, zonder bot te klinken? Lees mijn tips voor heldere én klantvriendelijke teksten.
Een belangrijk kenmerk van een lekker lopende tekst is dat ‘ie actief is. Maar wat is actief schrijven precies? En hoe doe je het?
Begrijpelijk schrijven is helemaal niet zo makkelijk. Al snel maak je je tekst ingewikkelder dan nodig is. Daarom: 10 gouden tips.
Het klinkt zo makkelijk, duidelijk schrijven. Gewoon schrijven wat je bedoelt, zodat de boodschap helder is voor de lezer. Maar hoe schrijf je zo’n duidelijke tekst?
2,5 miljoen Nederlanders zijn laaggeletterd. Zij hebben veel moeite met schrijven en lezen. Hoe schrijf je voor mensen met laaggeletterdheid?
Werk je bij de overheid en schrijf je teksten voor inwoners? Schrijf bij deze overheidscommunicatie dan altijd in begrijpelijke taal.
Begrijpelijk schrijven: dat zouden meer organisaties moeten doen. Toch zijn eenvoudige teksten niet voor iedere organisatie even belangrijk.
Begrijpelijk schrijven, dat is toch schrijven in jip-en-janneke-taal? Nee: begrijpelijke taal hoeft niet kinderachtig te zijn. Hier 5 tips.
Je kent er vast wel eentje: zo’n type dat met alle gemak de lekkerste teksten uit zijn of haar mouw schudt. En jij maar ploeteren. Hoe schrijf jij óók teksten zonder moeite? Ik geef je 5 tips.
“Silke heeft de gave om teksten echt begrijpelijk en prettig leesbaar te maken, waarbij de SEO tegelijkertijd niet uit het oog wordt verloren. Onze doelgroep heeft vaak een grote achterstand in taal en lezen. Ook dat niveau weet Silke te raken. Ze is punctueel, slagvaardig en werkt gestructureerd. En bovenal is ze een zeer prettige persoonlijkheid!”
Barbara Manders, zorgregisseur gemeente Hilvarenbeek
Karin Rooijakkers, P&O-adviseur gemeente Hilvarenbeek
Suzanne Bakker, raadscommunicatieadviseur gemeente Hollands Kroon
Emilie Breekveldt, junior onderzoeker Erasmus MC
Barbara Manders, zorgregisseur gemeente Hilvarenbeek
Suzanne Bakker, raadscommunicatieadviseur gemeente Hollands Kroon
Renate Finkers, relatiebeheerder woningcorporatie Domijn
Sandrine Reneman, communicatieadviseur
Emilie Breekveldt, junior onderzoeker Erasmus MC
“Ik schakelde Silke in voor haar expertise in B1-schrijven. Als je veel ervaring hebt met B1-teksten, zitten de belangrijke regels, richtlijnen en goede alternatieve woorden om teksten begrijpelijk te maken, in je hoofd. En dan krijg je consistentie, snelheid en kwaliteit. Dat was mijn verwachting.
En die verwachting heeft Silke zeker waargemaakt. Ze werkt snel, denkt mee over een goede tekststructuur en legt lastige termen goed uit, waar dit nodig is om een tekst begrijpelijk te maken. Zeker bij teksten met een medische inhoud, die vaak vol vaktermen staan, is dit belangrijk. En daarbij: het is gewoon erg prettig samenwerken met Silke!”
Renate Finkers, relatiebeheerder woningcorporatie Domijn