Blog

Helder schrijven: MAND-principe

Helder schrijven: zo gebruik je het MAND-principe

Helder schrijven levert lekker leesbare teksten op. Met korte en krachtige zinnen. Hoe je dit voor elkaar krijgt? Met het MAND-principe natuurlijk! Want het kan áltijd korter.

Taalniveaus A1 t/m C2 en wat ze betekenen

Met een taalniveau kun je een tekst meten. Zo kom je erachter hoe moeilijk een tekst is. Ook kun er lezers mee indelen. In Nederland hebben we zes taalniveaus: A1, A2, B1, B2, C1 en C2. Wat betekenen die niveaus?

Onnodig Engels (+ wanneer mag Engels wél?)

Je hoort en ziet ‘t steeds vaker: mensen die Engelse woorden door een Nederlandse zin heen fietsen. Woorden die je prima voor een Nederlandse variant kunt vervangen. Word ik kriebelig van. Moeten we mee stoppen. Maar zijn er uitzonderingen?

Wat is jargon? Lees in deze blog wat jargon is en waarom je het niet in je (begrijpelijke) teksten moet gebruiken.

Jargon: waarom je ‘t beter niet kunt gebruiken

Jargon is 1: taal die binnen een groep mensen wordt gesproken, en 2: voor buitenstaanders onbegrijpelijk. En daar heb je meteen de redenen te pakken waarom je het beste géén jargon in je teksten kunt gebruiken.

Boeken over taal: dit zijn mijn 5 favorieten

Ben jij – net als ik – een taalgekkie? Kan jij je ook verwonderen over woorden, zinnen, taalgebruik en teksttrends? Dan ga je me dankbaar zijn, want speciaal voor jou heb ik een top 5 gemaakt van mijn favoriete boeken over taal.

Moeilijke woorden die we té vaak gebruiken

1972 belde: ze willen hun taalgebruik terug. ‘Reeds’, ‘verzuimen’, of ‘tevens’ zijn prima woorden, maar er zijn een hoop makkelijke termen waarmee je ze kunt vervangen. Hier een lijst met moeilijke woorden die we té vaak gebruiken. En waarvan ik vind: dat kan simpeler.

Tekstschrijver Vet Simpel schrijft begrijpelijke teksten op taalniveau B1.

Vanaf nu ook tekstschrijver (naast redigeren)

Vanaf nu schrijf ik ook teksten, en doe ik niet alleen meer aan tekstcorrectie en redigeren. Omdat hier veel behoefte aan is breid ik mijn diensten uit. Dus: begrijpelijke teksten nodig? Je weet me te vinden!

Wat is redigeren, corrigeren en herschrijven?

Redigeren, corrigeren, herschrijven… weet jij wat het is? En wat de verschillen zijn? Grote kans dat het je begint te duizelen als je erover nadenkt, want deze drie schrijfactiviteiten lijken erg op elkaar. Ik leg je uit wat iedere term betekent.

Tekst redigeren/corrigeren: voorbeeld

Tekst redigeren/corrigeren in Word: voorbeeld

Heb je geen nieuwe tekst nodig, maar wil je juist een tekst laten redigeren of corrigeren? Ook daarvoor kun je bij Vet Simpel terecht. Download de voorbeeldtekst om te zien hoe ik dat doe. Je ziet hoe ik er een begrijpelijke tekst van maak op taalniveau B1.

Tekst op taalniveau B1: dit zijn de 3 valkuilen

Hoe simpeler een tekst, hoe begrijpelijker én dus beter. Toch? Nou, niet helemaal. Als je een tekst op B1-niveau schrijft, zijn er wat valkuilen waar je met een rotvaart in kan kukelen. Dit zijn de 3 valkuilen van een tekst op taalniveau B1.