Blog

Niche kiezen: waarom zou je dat doen?

5x Hoe een niche kiezen je als zzp’er aan meer werk helpt

Kies een niche, zeggen ze altijd. Maar wat als je geen idee hebt op wie of wat je je moet richten? En hoe nuttig is een niche kiezen nou eigenlijk?

5 tips voor begrijpelijk schrijven

Tips: Begrijpelijke teksten die niet saai of kinderachtig zijn

Met begrijpelijk schrijven bereik je een groot publiek. Maar zo’n eenvoudige tekst moet natuurlijk niet saai worden. Deze 5 tips helpen je dat te voorkomen.

Helder schrijven doe je met het MAND-principe.

Helder schrijven: zo gebruik je het MAND-principe

Helder schrijven levert lekker leesbare teksten op. Met korte en krachtige zinnen. Hoe je dit voor elkaar krijgt? Met het MAND-principe natuurlijk! Want het kan áltijd korter.

Taalniveaus A1 t/m C2: ik leg uit wat ze betekenen.

Taalniveaus A1 t/m C2 en wat ze betekenen

Met een taalniveau kun je een tekst meten. Zo kom je erachter hoe moeilijk een tekst is. Ook kun er lezers mee indelen. In Nederland hebben we zes taalniveaus: A1, A2, B1, B2, C1 en C2. Wat betekenen die niveaus?

Onnodig engels: wanneer mag het wel en wanneer niet?

Onnodig Engels (+ wanneer mag Engels wél?)

Je hoort en ziet ‘t steeds vaker: mensen die Engelse woorden door een Nederlandse zin heen fietsen. Woorden die je prima voor een Nederlandse variant kunt vervangen. Word ik kriebelig van. Moeten we mee stoppen. Maar zijn er uitzonderingen?

Jargon: waarom je 't beter niet kunt gebruiken

Jargon: waarom je ‘t beter niet kunt gebruiken

Jargon is 1: taal die binnen een groep mensen wordt gesproken, en 2: voor buitenstaanders onbegrijpelijk. En daar heb je meteen de redenen te pakken waarom je het beste géén jargon in je teksten kunt gebruiken.

Taalboeken: dit zijn mijn 5 favorieten

Boeken over taal: dit zijn mijn 5 favorieten

Ben jij – net als ik – een taalgekkie? Kan jij je ook verwonderen over woorden, zinnen, taalgebruik en teksttrends? Dan ga je me dankbaar zijn, want speciaal voor jou heb ik een top 5 gemaakt van mijn favoriete boeken over taal.

Moeilijke woorden die we té vaak gebruiken

Moeilijke woorden die we té vaak gebruiken

1972 belde: ze willen hun taalgebruik terug. ‘Reeds’, ‘verzuimen’, of ‘tevens’ zijn prima woorden, maar er zijn een hoop makkelijke termen waarmee je ze kunt vervangen. Hier een lijst met moeilijke woorden die we té vaak gebruiken. En waarvan ik vind: dat kan simpeler.

Wat is redigeren, corrigeren en herschrijven? Lees het in de blog.

Wat is redigeren, corrigeren en herschrijven?

Redigeren, corrigeren, herschrijven… weet jij wat het is? En wat de verschillen zijn? Grote kans dat het je begint te duizelen als je erover nadenkt, want deze drie schrijfactiviteiten lijken erg op elkaar. Ik leg je uit wat iedere term betekent.

Tekst corrigeren in Word: zo doe je dat.

Tekst redigeren/corrigeren in Word: voorbeeld

Heb je geen nieuwe tekst nodig, maar wil je juist een tekst laten redigeren of corrigeren? Ook daarvoor kun je bij Vet Simpel terecht. Download de voorbeeldtekst om te zien hoe ik dat doe. Je ziet hoe ik er een begrijpelijke tekst van maak op taalniveau B1.

Tekst op taalniveau B1: dit zijn de 3 valkuilen

Tekst op taalniveau B1: dit zijn de 3 valkuilen

Hoe simpeler een tekst, hoe begrijpelijker én dus beter. Toch? Nou, niet helemaal. Als je een tekst op B1-niveau schrijft, zijn er wat valkuilen waar je met een rotvaart in kan kukelen. Dit zijn de 3 valkuilen van een tekst op taalniveau B1.

Wat is taalniveau B1 en hoe schrijf je op dit niveau? Ik leg het je uit.

Wat is taalniveau B1 en hoe schrijf je op dit niveau?

Taalniveau B1 is het niveau waarop de meeste Nederlanders spreken. Het staat voor makkelijke taal. Maar wat is taalniveau B1 precies? En als je een tekst op dit niveau wil schrijven, waar moet je dan aan denken?