Tips: Begrijpelijke teksten die niet saai of kinderachtig zijn

Tips: Begrijpelijke teksten die niet saai of kinderachtig zijn

5 tips voor begrijpelijk schrijven

Met begrijpelijke teksten bereik je een groot publiek. Iedereen snapt wat je wil vertellen en dat is precies de bedoeling. Maar zo’n eenvoudige tekst moet natuurlijk niet saai worden. Of kinderachtig. Met deze tips schrijf je een begrijpelijke én boeiende tekst.

 

Als je je richt op een breed publiek, is het verstandig om begrijpelijke teksten te schrijven. Bijvoorbeeld op taalniveau B1, het taalniveau dat de meeste Nederlanders begrijpen. Zo weet je zeker dat je boodschap overkomt. En dat je tekst lekker leesbaar is. Zelfs als je je niet richt op een breed publiek, maar bijvoorbeeld op een bepaald deel van de zakelijke markt, raad ik je aan om begrijpelijk te schrijven. Maareh, hoe zien begrijpelijke teksten er eigenlijk uit?

Begrijpelijke teksten in het kort

  Als je een begrijpelijke tekst schrijft, doe je de volgende dingen:

Maar voordat je hiermee aan de slag gaat, wil je waarschijnlijk antwoord op de vraag: wordt zo’n tekst dan niet heel saai? Je slaat het zo plat dat er bijna niets meer overblijft. Alleen de basis. En dat terwijl jij gewoon een mooi verhaal wil. Met een beetje sfeer. Mooie woorden, mooie zinnen. Kan dat nog wel, met begrijpelijk schrijven? Het antwoord: ja. Maar alleen met deze 4 tips.

1. Blijf jouw unieke schrijfstijl gebruiken

Dat je je aanpast aan je lezers betekent niet dat je jouw eigen schrijfstijl helemaal moet laten gaan. Maak je veel grapjes? Gewoon blijven doen. Gebruik je veel vergelijkingen, dromerige zinnen of hou je de lezer een spiegel voor? Ook dat kun je blijven doen. Maar bedenk wel: is het meteen duidelijk wat ik bedoel? Is dit grapje of deze vergelijking algemeen bekend? 

2. Sla niet door met schrappen

Een paar kenmerken van begrijpelijke teksten zijn: vooral korte zinnen, actieve zinnen en niet te veel bijwoorden. Door het MAND-principe te gebruiken streep je overbodige woorden en zinnen weg, zodat het belangrijkste stuk van de tekst overeind blijft. Maar hier moet je niet in doorslaan. Dan is het net alsof een robot de tekst voorleest.  

3. Noem moeilijke woorden soms wél

Omdat bij begrijpelijk schrijven moeilijke woorden verboden zijn, moet je vaak op zoek naar synoniemen. Maar soms wordt dat een gekunstel. Soms is het belangrijk om een bepaald woord te noemen – gewoon omdat het hét onderwerp van de tekst is, of omdat ‘ie nog vaak voorbij zal komen, of omdat je gewoon graag wil dat het publiek de term kent. In dat geval kun je het woord gewoon noemen. Maar zorg wel dat je ‘m goed uitlegt. 

4. Schrijf op een volwassen toon

Dat je lezers graag eenvoudige teksten lezen, betekent niet dat ze dom zijn. Of dat de teksten kinderachtig moeten zijn. Blijf altijd een volwassen toon houden. Een volwassene heeft een totaal andere belevingswereld dan een kind, dus zorg ervoor dat de inhoud hierop aansluit. 

Schrijf begrijpelijke teksten met de Vet Simpel Academie

Wil je meer weten over begrijpelijk schrijven en taalniveau B1? Met de Vet Simpel Academie leer ik je op verschillende manieren hoe je een lekkere, eenvoudige tekst schrijft. Download de gratis checklist, volg een workshop met je collega’s of scroll door de vele nuttige blogs.

Download de gratis checklist

Heb je de smaak te pakken en wil jij ook begrijpelijke teksten schrijven? Download dan de gratis checklist. Je vindt er richtlijnen voor het schrijven van een eenvoudige, lekker leesbare tekst. Aan de slag!